Orhideea este una dintre florile preferate ale multor femei. Elegantă, frumos colorată, orhideea poate deveni o plantă care decorează perfect încăperea, dacă este bine îngrijită. Ca și alte plante, acesta are nevoie de anumite condiții pentru a crește și a nu se usca. Dacă ai primit-o în dar sau ți-ai cumpărat chiar tu o orhidee, ar fi bine să cunoști mai multe lucruri despre ea.
Cum să îngrijești orhideea în casă
Orhideele care se găsesc în florăriile de la noi, au nevoie de o îngrijire specială. Pentru acestea nu este suficient să fie doar udate la timp, iar apoi lăsate undeva în casă. Din contra, este necesară multă lumină, fiind o plantă extrem de sensibilă la schimbările bruște de temperatură. Orhideea nu trebuie pusă nici la umbră, dar nici către razele directe ale soarelui. În cazul în care nu o să-i placă locul în care e plasată, aceasta va da de veste – i se vor îngălbeni frunzele, nu va înflori sau florile deja existente vor cădea rapid de pe tije.
Astfel, planta trebuie poziționată într-o cameră însorită, cu fereastra către sud. De asemenea, nu trebuie să se afle aproape de o sursă de căldură directă, pentru că pur și simplu se va ofili. Dacă pe frunzele și florile acesteia apar pete, e semn că îi este frig și are nevoie să fie pusă într-o cameră călduroasă.
În altă ordine de idei, orhideea nu trebuie udată așa cum facem cu celelalte flori. Cel mai bine este să fie udată câte puțin, dar des, pentru a nu-i putrezi rădăcinile. Dacă pământul în care se află planta este umed, nu are nevoie să fie udată din nou. De asemenea, ar fi bine să se creeze un mediu umed pentru orhidee. Ideal este să se pulverizeze apă permanent în jurul ghiveciului. Apă de ploaie este ideală, căci planta nu iubește clorul din apa de la robinet.
La fel de important este ca orhideea să fie pusă într-un ghiveci transparent, pentru a nu împiedica procesul de fotosinteză care are loc nu doar prin frunze, ci și prin intermediul rădăcinilor.
Specialiștii susțin că orhideele au nevoie și de solul și îngrășământul potrivit pentru a putea supraviețui. Astfel, aceștia recomandă un sol din care să nu lipsească azotul, fosforul și potasiul. De obicei aceste elemente nu se găsesc în toate solurile, de aceea pot fi cumpărate din florării, fie sub formă de pulbere solubilă, fie în formă lichidă. Pentru a nu dăuna plantei, e necesar de respectat doza recomandată în instrucțiuni.
E bine de știut că frunzele orhideei trebuie curățate regulat, căci praful adunat pe ele nu va permite plantei să se bucure de soare și să crească.
Respectând aceste indicații simple, orhideele tale vor crește frumos și te vor bucura tot anul cu flori multicolore.
Sursa foto – Unsplash