Pavorul nocturn. Cum se manifestă la copii și cum să reacționezi

Pavorul nocturn, numit și teroarea nocturnă, reprezintă trezirea bruscă în timpul nopții, într-o stare de semi-luciditate și cu o mare frică. Acesta este însoțit de plâns greu de consolat sau de țipete. Cel mai des, este caracteristic copiilor și, din fericire, a doua zi micuții nu mai țin minte nimic din ce li s-a întâmplat peste noapte.

Cum se manifestă pavorul nocturn

Pavorul nocturn apare în prima parte a nopții, de obicei în primele trei ore de somn și poate dura până la maximum 15 minute. Acesta debutează cu un țipăt ascuțit, înspăimântător, și continuă cu plâns zgomotos sau chiar țipete, ce nu pot fi consolate și dispar de la sine. De asemenea, copilul ar putea vorbi în această perioadă sau chiar se plimbă prin casă. Deși pare că este treaz și are ochii deschiși, el de fapt doarme. Episodul de pavor nocturn se finalizează cu adormirea în continuare sau cu trezirea completă a copilului.

Teroarea nocturnă debutează de obicei până la 5 ani. După asta, episoadele scad în frecvență și la pubertate deja nu mai au loc.

Care sunt cauzele pavorului nocturn

Specialiștii nu au o explicație foarte clară pentru declanșarea pavorului nocturn. Totuși, s-au observat câțiva factori care cresc riscul ca un copil să dezvolte această tulburare de somn:

  • Somn insuficient sau supraoboseală
  • Mediu de somn zgomotos
  • Prezența unor tulburări de neurodezvoltare – ADHD, tulburări de spectru autist
  • Anxietate
  • Medicație care are drept efect prelungirea somnului profund

Cum este stabilit diagnosticul

Este foarte important ca, atunci când se repetă des, părinții să se asigure că este vorba despre pavor nocturn și nu despre alte afecțiuni. Astfel, diagnosticul îl stabilește medicul psihiatru pediatru.

Ce e de făcut?

Pavorul nocturn nu are consecințe negative pe termen lung în dezvoltarea fizică sau psihică a copilului. Totuși, în timpul episodului există risc de cădere din pat sau rănire. Din acest motiv, atunci când copilul are un episod de teroare nocturnă, părinții trebuie să fie alături, pentru a împiedica orice consecință.

De asemenea, este indicat:

  • Reducerea stresului, a suprasolicitării și suprastimulării
  • Somnul de la amiază
  • Trezirea cu blândețe a copilului, cu 30 de minute înainte de episod (dacă se manifestă des și la aceeași oră)
  • Crearea și respectarea unei rutine de somn

Dacă pavorul nocturn apare foarte des și perturbă somnul copilului și al părinților, este necesară consultația unui medic.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.