Sănătatea sânilor este extrem de importantă, iar un control medical anual este mai mult decât obligatoriu. Totuși, dacă apar modificări la nivelul sânilor, vizita la medic se va face mult mai des și la necesitate. Orice modificare depistată la timp, ajută la stabilirea unui diagnostic și tratament mai eficient.
Este normal dacă:
- ai fire de păr pe mameloane
- sânii au dimensiuni diferite și sunt poziționați diferit
- ai dureri de sâni în timpul menstruației
Nu este normal dacă:
- apare un nodul sau o umflătură la nivelul sânilor
- din sâni curge lichid, iar tu nu alăptezi
- pielea din preajma mamelonului este roșie, uscată, crăpată
- simți mâncărime sau căldură la nivelul sânilor
Dacă apar aceste semne, adresează-te unui medic. Nu sunt neapărat semne ale unei boli, însă în același timp pot fi un prim semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul mamar.
Ce include controlul anual al sânilor
Ar trebui să-ți faci un obicei din a merge anual la medic pentru controlul sânilor. Uneori acest control constă în discuții cu medicul și palparea sânilor, iar alteori acesta ar putea indica să faci o mamografie sau o ecografie mamară. Ambele investigații sunt noninvazive și ajută la depistarea la timp a unor afecțiuni care ar putea duce la dezvoltarea unui cancer mamar.
Ecografia mamară
În funcție de afecțiunile existente, medicul va recomanda anual efectuarea unei ecografii mamare. Aceasta se folosește pentru femeile sub 40 de ani și permite medicului să vadă distribuția sângelui în interiorul sânului, aspectul țesuturilor și eventualele probleme structurale de la acel nivel. Pentru că nu folosește radiații, ecografia mamară este permisă în timpul sarcinii și pacientelor cu alergie la substanța de contrast.
Mamografia
Controlul anual al sânilor constă și în efectuarea unei mamografii pentru femeile de peste 40 de ani și atunci când crede medicul de cuviință. Utilizată în întreaga lume, mamografia este cea mai bună metodă de a descoperi precoce un cancer de sân. Aceasta nu previne cancerul, dar îl poate descoperi la primele stadii, când poate fi tratat și chiar vindecat.
Autopalparea
Pe lângă discuțiile cu medicul, ecografie sau mamografie, acesta va indica și examinarea acasă a sânilor. Autopalparea ar trebui făcută regulat și constă în palparea și observarea atentă a sânilor. Astfel, la orice mică schimbare, vei fi capabilă să o observi și să apelezi la medic în timp util.
Indiferent de vârstă, poți reduce riscul de dezvoltare a unor afecțiuni la nivelul sânilor și nu numai, nu doar prin investiții medicale, ci și prin schimbarea modului de viață. Adoptarea obiceiurilor sănătoase este singura metodă de prevenție pe care o poți instaura, chiar începând de acum.
Astfel:
- Fii mereu activă și în mișcare
- Consumă multe fructe și legume
- Consumă alimente integrale
- Consumă alimente bogate în fitoestrogeni
- Renunță la fumat și la alcool, cât și la cafea, băuturi energizante sau carbogazoase.
Cu pași mici, zi de zi, vei reuși să ai o sănătate de fier, iar dacă observi careva modificări, mergi neapărat la medic!
Sănătate multă să ai!
Sursa foto – Unsplash