Biohacking este un termen folosit pentru aplicarea unor instrumente tehnologice moderne și a unor soluții bazate pe noile rezultate științifice, în vederea maximalizării potențialului biologic al omului. Scopul metodelor de biohacking constă în îmbunătățirea eficacității fizice și mentale și în creșterea productivității și performanței în muncă.
De obicei, cel mai frecvent recurg la biohacking managerii și leaderii din diferite domenii, dar și sportivii de performanță. Pentru mulți biohackeri, schimbarea se referă la căutarea unei diete potrivite sau mici schimbări ale stilului de viață care promit prelungirea vieții.
Care este baza biohacking-ului
Procedurile biohacking se bazează pe „cuantificarea de sine” (self-quantification), care presupune folosirea privată a unor instrumente precum aparatul EEG, aparate de monitorizare a somnului sau alte gadget-uri de biofeedback,care măsoară activitatea musculară, variabilitatea ritmului cardiac etc.
Datele obținute în urma monitorizării de sine sunt utilizate în scopul îmbunătățirii valorilor urmărite, prin descoperirea unor corelații personale între variabile.
Pe baza monitorizării de sine, metodele specifice de biohacking (meditație, vizualizare, exerciții fizice, optimizarea somnului etc.) pot fi personalizate în așa fel încât – potrivit adepților acestei mișcări de dezvoltare personală – să aducă rezultate optime pentru individ.
Variante ale biohacking-ului
Există trei variante ale acestei metode, care presupune:
Nutrigenomica – se concentrează asupra modului în care alimentele consumate afectează materialul genetic, felul în care gândim, comportamentul și reacțiile emoționale.
Biologia „fă singur” – este practicată de către persoanele cu experiență în domeniile științifice. Acești biohackeri oferă sfaturi amatorilor pentru a realiza experimente pe propriul corp – bioinformatica și implementarea de cipuri.
Polizorul – potrivit acestei metode, fiecare parte a corpului este văzută ca o piesă care poate fi ajustată, actualizată și maximizată. Amatorii acestei ramuri își optimizează corpurile din dorința de a semăna cât mai mult cu roboții.
Este sigur biohacking-ul?
Unele forme de biohacking pot fi sigure, cum ar fi introducerea unor alimente sănătoase în dieta zilnică, însă unele experimente pot fi nesigure sau chiar ilegale. Când vorbim despre forme sigure, ne referim la: postul intermitent, dieta prin eliminare, expunerea la soare, atunci când razele acestuia nu sunt agresive, 30 de minute de mișcare în plus în fiecare zi.
Important! Majoritatea practicilor propuse de biohacking sunt destul de controversate și pot pune viața în pericol! Chiar dacă pentru multă lume această metodă pare ceva fascinant, care poate ușura mult procesele de zi cu zi, implantarea unor obiecte în piele poate crește mult riscul de apariție a multor boli. Toate acestea pot fi prevenite cu ajutorul unui mod de viață sănătos – alimentație echilibrată, mișcare, reducerea stresului și somn.
sursa foto – aici