Dislexia este o tulburare specifică de dezvoltare a copilului, care se exprimă printr-o afectare parțială a capacității de a scrie și de a citi. Acest tip de boală apare mai des la băieți, dar uneori este întâlnit și la fete. Oamenii de știință și medicii nu pot spune cu exactitate de ce această boală tinde să se dezvolte la copii, însă sunt mai înclinați să creadă că este ereditară.
Simptome ale dislexiei
Dislexia este de natură neurologică și se manifestă clar la elevi, fiind aproape imposibil de detectat la preșcolari, deoarece aceștia abia învață să scrie și să citească și foarte ușor pot face greșeli în acest sens.
Principalele semne ale dislexiei la copii sunt:
- Erori sistematice de citire, cum ar fi: pronunția incorectă a literelor, înlocuirea silabelor, înlocuirea sunetelor, neînțelegerea a ceea ce s-a citit
- Traducerea incorectă a literelor în sunete
- Eșecul de a recunoaște cuvintele corect și rapid
- Dificultate în înțelegerea abilităților de ortografie de bază
- Dezorganizare totală
- Coordonare afectată
- Dificultate în perceperea informațiilor
- Memorie proastă
- Nivel ridicat de inteligență, dar abilități slabe de citire
- Dificultatea de a arăta partea de sus și de jos, partea dreaptă și stângă
Forme ale dislexiei
Fonetică – se caracterizează prin faptul că copilul nu poate distinge sunete care diferă ca semnificație, amestecă sunete și se încurcă în citirea cuvintelor.
Semantică – copilul nu poate înțelege textul citit ca întreg sau sensul propozițiilor individuale. Această formă de dislexie nu afectează viteza de citire sau pronunția. Copilul nu poate repovesti informațiile citite și evidenția esența, deoarece el percepe toate cuvintele separat.
Agramatică – acest tip de dislexie este însoțit de subdezvoltarea vorbirii. Copilul interpretează greșit cuvintele, asemeni unui copil mic. De exemplu, „o zi frumoasă, fată frumoasă”, utilizează incorect terminația verbelor „stai, nu stai; Eu vorbesc, dar nu vorbesc”.
Optică – copilului îi este dificil să scrie cuvinte care constau din elemente similare. De exemplu, „S-O, L-S, N-P”.
Mnestică – copilului îi este dificil să determine ce sunet corespunde unei anumite litere.
Cauzele dislexiei
Cauzele dislexiei nu sunt în abilitățile mentale sau intelectuale ale copilului, ci în funcționarea defectuoasă a unei anumite părți a creierului, însoțită atât de factori biologici, cât și psihologici.
Alte cauze pot fi:
- Patologia dezvoltării intrauterine
- Nașterea dificilă, care a presupus asfixie, încurcarea cordonului, desprinderea placentară
- Leziuni ale sistemului nervos central la copil
- Moștenirea genetică
- Traumă la cap, lovituri severe, comoție
- Inhibarea unor părți ale creierului
Cum se corectează dislexia
Uneori, pentru corecția dislexiei, părinții apelează la logoped, iar alteori – la specialiști în psihiatria copilului. Dacă dislexia nu este severă, câteva sfaturi din partea acestora pot fi suficiente pentru a ajuta copilul să ţină pasul cu restul clasei. În cadrul şedinţelor de logopedie, copilul este ajutat să-şi dezvolte capacităţile deficitare prin jocuri şi prin exerciţii. Planul de terapie este personalizat, iar tratamentul pentru dislexie este decis împreună cu părinții, în funcție de severitatea problemei.
Primul şi poate cel mai important lucru pe care părinţii trebuie să-l facă dacă au un copil cu tulburări de învăţare este acela de a conştientiza nevoile speciale pe care le are, spun specialiștii. Aceste nevoi speciale nu trebuie să se rezume la şedinţele de logopedie sau la cele de consiliere psihiatrică. După ce acestea se încheie, copilul revine acasă, la ritmul de viaţă obişnuit, care include teme şi joacă. Dacă la cel de-al doilea capitol se poate descurca singur, pentru primul are nevoie de sprijin.
Astfel, părintele unui copil cu dislexie, trebuie să știe că:
- Efectuarea temelor pentru acasă va dura mai mult
- Acesta va avea nevoie de pauze mai dese
- Copilul trebuie lăudat și încurajat, fapt care va duce la creșterea încrederii în sine
Dislexia nu trebuie să fie un impediment pentru dezvoltarea copilului, atât timp cât părinții sunt înțelegători și se implică în creșterea și educarea acestuia.
sursa foto – Unsplash