Pustulele sunt leziuni care apar la suprafața pielii, cu conținut purulent și dimensiuni mai mici de 5-10 mm. În medicină, pustulele sunt descrise ca o colecție de puroi, de dimensiuni variabile, apărute pe suprafața cutanată. Acestea pot apărea atât pe față, cât și pe spate, pe stern, pe umeri sau pe nivelul gâtului, sub braț și alte zone în care transpirația este deosebit de abundentă. La copii, acestea pot apărea ca urmare a unor afecțiuni ale pielii sau în cadrul unor boli de piele sau infecțioase.
Cum se clasifică pustulele
Pustulele se împart în trei categorii diferite:
- Erupții pustulare acute generalizate – se caracterizează prin apariția sponatană a mai multe pustule cutanate, care se extind pe întreaga suprafață a corpului
- Erupții pustulare acute localizate – acestea se caracterizează prin apariția spontană a unor pustule cutanate doar în anumite regiuni ale corpului. De obicei, apar pe membrele superioare, pe toracele anterior sau posterior.
- Erupții pustulare cronice, localizate sau generalizate – apar în rândul persoanelor care au mai prezentat în antecedente erupții pustulare și care prezintă aceeși localizare asemenea leziunilor anterioare.
De ce apar pustulele
Adesea asociate acneei, pustulele pot fi un semn al unei infecții a pielii. Acestea sunt, de fapt, produse de ruptura celulelor inflamatorii în timpul luptei purtate de organism împotriva infecției. Pustulele sunt întâlnite în cadrul anumitor boli de piele sau boli infecțioase cutanate de origine bacteriană, virală sau fungică, în foliculite și în unele afecțiuni cutanate inflamatorii.
Boli care pot fi asociate cu pustule:
- Acnee
- Blefarită
- Candidoză
- Dermatofitoză
- Foliculită
- Arsuri
- Impetigo
- Boala gură-mână-picior
- Ulcior
- Psoriazis
- Rozacee
- Scabie
- Variolă
- Varicelă
Cum tratăm pustulele
Niciodată nu sparge o pustulă. În cazul în care observi că acestea nu se tratează, sunt asociate cu durere sau dacă micuțul pierde lichid și dacă apare brusc, acoperind zone întregi ale corpului, cum ar fi fața, adresează-te medicului dermatolog!
De obicei, pustulele mici dispar fără a fi nevoie de un tratament specific. Totuși, este important să nu le distrugi și să eviți utilizarea produselor uleioase pe zona afectată de problemă. În unele cazuri, medicul ar putea recomanda produse pentru utilizare topică (creme, loțiuni), pe bază de acid salicilic sau sulf, care ajută la accelerarea vindecării. Unele produse, cu toate acestea, sunt destul de agresive și pot usca și exfolia pielea. Ar trebui să ai grijă ce aplici pe piele, mai ales dacă este sensibilă, deoarece există riscul de a agrava situația.
În cazuri mai grave, probabil va fi nevoie de medicamente pe bază de antibiotice sau tratament cu laser, însă acesta nu este indicat în cazul copiilor.
sursa foto – AICI