Îndată ce copilul începe să facă primii pași, părinții pornesc în căutarea încălțămintei. Aceștia aleg cele mai simple branduri, cei mai frumoși papucei, pe care, uneori, cel mic nu vrea să îi poarte. Motivul? Nu este perechea potrivită!
Iată care ar trebui să fie prima încălțăminte a copilului și după ce criterii să o alegi!
O persoană merge mai bine de 100 de mii de kilometri pe parcursul vieții, deci e foarte important să avem grijă de picioare cum știm noi mai bine. Din păcate, adulții acuză mari dureri de picioare, motivul fiind purtarea unor perechi de încălțări nepotrivite în copilărie. Acestea, fie au fost prea mari, fie prea strâmte și au dus la formarea incorectă a piciorului.
Când cumpărăm primii papucei
Majoritatea copiilor încep să meargă în jurul vârstei de 11 luni. Dacă merg fără susținere, e momentul potrivit pentru prima pereche de încălțăminte. În general, specialiștii recomandă ca cei mici să fie încurajați să meargă desculți. Primii pași fără încălțăminte sunt extrem de importanți pentru copii, pentru a înțelege cum le funcționează cele două picioare, înainte de a purta încălțăminte ziua întreagă. Totuși, există situații în care toți copiii au nevoie de încălțări.
Cum trebuie să fie primii papucei
Încălțămintea pentru copii trebuie să fie flexibilă și moale, pentru ca micuții să-și folosească corect piciorușele pentru a-și menține echilibrul. Talpa trebuie să aibă tracțiune și să nu alunece, iar materialul din care e făcută, să permită piciorului să respire și să stea confortabil. Nicidecum nu cumpăra încălțăminte ortopedică, care să susțină glezna. Aceasta se poartă doar la indicația medicului.
De asemenea, evită încălțămintea cu șireturi și optează pentru cea cu scai. Șireturile, nu doar că vor trebui legate de câteva ori pe zi, dar pot fi și periculoase și cel mic s-ar putea împiedica în ele. Dacă alegi încălțăminte fără șireturi și fără scai, ci de timpul celor cu elastic pe laterale, asigură-te că piciorul intra singur și ușor în papucel, dar nici nu cade din picior atunci când merge.
Cum știu care este mărimea potrivită?
Prima încălțăminte trebuie cumpărată doar dacă este prezent și copilul și o poate proba. Ideal ar fi să meargă un pic prin magazin încălțat, după care să se verifice dacă există semne de frecare sau pișcături, atât la picior, cât și la încălțăminte. Dacă aceasta freacă piciorul sau observi că îi este prea mare, nu o cumpăra în speranța că va crește sau i se va acomoda piciorușul. Caută o altă pereche. Un alt criteriu după care poți înțelege dacă ai ales mărimea potrivită este faptul că ar trebui să reușești să-ți strecori degetul mic între piciorul copilului și călcâiul pantofului. La fel, între degete și vârful încălțămintei trebuie să fie spațiu cât lățimea degetului mare.
Când să mergem la cumpărături
E bine de știut că picioarele copiilor, la fel ca a maturilor, se pot umfla pe la sfârșitul zilei. Astfel, pentru a te asigura că atunci când picioarele micuțului tău vor fi obosite, ele vor încăpea în papucei, mergi la cumpărături în a doua parte a zilei. În plus, asigură-te că copilul este cu dispoziție bună, hrănit și liniștit. Cumpărăturile cu un micuț somnoros și mârâit nu sunt prea plăcute.
Copiii cresc repede, în special în primii ani de viață, de aceea încălțămintea ar trebui schimbată la fiecare 3-6 luni. Ideal ar fi ca micuțul să o încerce o dată pe lună, pentru a te asigura că este confortabilă și va putea merge în continuare în ea.
Sursa foto – Unsplash