În spațiul românesc, mitul despre „trasul curentului” este foarte răspândit. Astfel, încă de mici, copiii sunt protejați de acesta, iar dacă se află între două uși deschise și se întâmplă să se îmbolnăvească, imediat se crede că „i-a luat curentul”. Deși unii medici susțin că acesta de fapt nu există și este doar un mit, alții spun că dacă te trage curentul, riști să dezvolți anumite afecțiuni.
Care este adevărul despre curent și dacă este acesta periculos, află din articol!
Doctorul Vasi Rădulescu, cel care susține cu tărie că nu există acest „tras de curent”, vine cu explicații în acest sens. „În literatura de specialitate se cunosc cauze clare pentru durerile de măsele, sinuzite, cefalee și ce mai vreți, și niciuna nu este în corelație cu expunerea la curent. Nici nevralgia a frigore nu are treabă cu curentul de aer. La noi, toate bolile din univers sunt date de acest mișel care ne vrea răul cu orice preț, ne pune să dăm bani pe cipilici, brâulețe și vată, ne ține ca-n cuptor în autobuze, ne coace vara în apartamentele cu ferestre închise ermetic. Ticălos mai mare noi n-am văzut. Fiecare om descrie curentul în fel și chip. Cei tineri se amuză pe seama lui. Cei mai în vârstă se înspăimântă. Dacă le spui, ca medic, că nu există așa ceva, ești automat cel mai prost medic din lume. Poate chiar te-a tras și pe tine curentul la cap, ia să-ți faci niște controale, nenicule, că strici tu dispoziția oamenilor cărora nu le arde de nicio glumă. Suntem, până la urmă, un popor tare ciudat. Plutim în mituri. Unii gustă toate prostiile livrate pe internet, la televizor, prin ziare. Alții nu verifică nicio informație. Mulți se lasă duși cu zăhărelul. Unii își pierd orice șansă de vindecare apelând la impostori naturopați, biorezonanțe, spiriduși, îngeri, frecții, ace încălzite, diete cu sucuri, toate minunile”, crede acesta.
Și medicul Mihail Pautov spune că adevărul este undeva la mijloc, pentru că românii cumva exagerează și dau vina pe curent pentru orice li se întâmplă rău. „Curentul este un dușman care stă la colț și de abia așteaptă să te prindă. Nu există nicăieri în nomenclatorul medical acest diagnostic sau această cauză. De exemplu, stomatologii au foarte multe cazuri în care vin oamenii cu abces, cu o măsea umflată și spun că i-a tras curentul. Doctorul știe, dar el nu are codul pentru acest diagnostic. El nu există. Ar trebui să-l introducem pentru că este o cauză, este ceva ce poate să favorizeze o infecție”, declară doctorul.
Chiar dacă e vorba despre un diagnostic popular, cu un larg spectru de manifestări, problema are baze reale și demonstrate de-a lungul timpului. Frigul nu este o cauză directă, dar poate favoriza apariția durerilor de dinți, de cap sau de spate, de urechi, durerile musculare sau lombare, precum și junghiul intercostal.
Cu toate acestea, nu este corect să se spună că numai frigul și, implicit, curentul, stau la baza apariției acestor dureri. Ceea ce noi numim „stat în curent” poate amplifica o boală deja existentă, dar niciodată nu va provoca apariția uneia noi. Astfel, dacă o zonă este deja bolnavă, odată cu expunerea la frig sau la curent durerea respectivă se va amplifica.
Frigul, umezeala, curenții de aer pot accentua anumite suferințe preexistente, însă bacteriile, și nu frigul propriu-zis, duc la apariția infecțiilor sau a altor afecțiuni.
Sursa foto – Unsplash