Este absolut normal ca la o anumită vârstă să apară pe față câteva fire de păr rebele. Totuși, când acest lucru se întâmplă prea devreme, viața ne este dată peste cap. Vinovate pentru aceste fire pot fi ovarele polichistice sau probleme ale glandelor suprarenale, dar și creșterea nivelului de testosteron. De aceea, atunci când acestea încep să apară brusc și într-un număr mare, consultația unui medic este mai mult decât indicată.
Printre afecțiunile care pot provoca niveluri ridicate de testosteron se numără:
- Sindromul Cushing – o tulburare hormonală care se manifestă prin creștere bruscă în greutate și umflarea în jurul feței și a gâtului
- Hiperplazie suprarenală congenitală – o afecțiune moștenită, care afectează glandele suprarenale – organe situate deasupra rinichilor și care produc hormoni
- Obezitatea – pierderea în greutate poate ajuta la ameliorarea simptomelor, în cele mai multe cazuri
- Acromegalia – o afecțiune în care organismul produce hormon de creștere în exces
- Medicamentele – cum ar fi steroizi anabolizanți, utilizați de unii oameni pentru a-și crește masa musculară sau pentru a îmbunătăți performanțele atletice.
- O tumoare – care crește producția de androgeni și, de obicei, afecteaza ovarele sau glandele suprarenale.
Unde cresc de obicei aceste fire de păr
La femeile cu un nivel crescut de testosteron, pilozitatea excesivă la nivelul feței și suprafeței corpului va fi mult mai vizibilă. Părul crește la nivelul buzei superioare, obrajilor, perciunilor, porțiunii superioare a spatelui, gâtului, pieptului, coapselor, abdomenului și perimamelonar (în jurul mameloanelor). La nivel facial apare mustața sau barba. Părul poate crește, de asemenea, și pe piept. Firul de păr devine gros și negru. Aceste femei pot prezenta modificări ale ciclului menstrual și acnee. De asemenea, ele pot întâmpina dificultăți în a rămâne însărcinate.
Când reprezintă o problemă
În general, creșterea acestor fire de păr reprezintă o problemă din start. Însă pentru a determina nivelele hormonale, medicul va preleva mostre de sânge și urină, cât și va recomanda efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nucleare, pentru a investiga cu exactitate organele care pot sta la baza producerii nivelului ridicat de testosteron. În dependență de rezultate, va fi indicat și tratamentul. Dacă afecțiunea este ușoară, medicul nu va recomanda tratament, însă acesta este util în cazuri mai grave.
E bine de știut că tratamentul poate avea efect în 6-12 luni. În tot acest timp părul în exces poate fi îndepărtat prin diferite metode. Există însă șii cazuri când tratamentul trebuie luat pe tot parcursul vieții, pentru a încetini creșterea părului pe corp.
Modalităţi de a scăpa de firele de păr de pe faţă
- Creme epilatoare
- Epilare cu aţă
- Folosirea pensetei
- Decolorarea firelor
- Epilare cu ceară rece
- Epilare cu laser
- Electroliza
Sursa foto – Unsplash