Oricât de securizată ar fi locuința, atunci când ai un copil mic și curios, există și unele pericole pentru el. Un întrerupător, un colț de la ușă, un prag prea înalt – toate pot fi periculoase pentru cel mic. Evident, nu ne putem ține copiii departe de obiectele mai puțin singure, însă cu puțină organizare și efort, le putem oferi o casă în care să se joace fericiți și să se dezvolte armonios. E în puterea și responsabilitatea noastră să facem acest spațiu cât mai sigur!
Iată câteva locuri și obiecte periculoase din casă, la care puțini părinți se gândesc, dar care nu rămân neexplorate de cei mici!
Dulapurile
Mulți copii preferă să scoată din dulapuri. Dacă acestea nu sunt bine fixate, catastrofa se poate produce imediat. Fiind gol, un dulap pierde forța gravitației, nu face față manipulărilor active și poate aceea chiar peste copil. Iar dacă pe acesta se află și televizorul, pericolul e și mai mare…
Țeava de la aspirator
Mulți părinți lasă la îndemâna copiilor țeava de la aspirator. Aceasta nu ar prezenta un pericol dacă în casă nu ar exista uși de sticlă. Însă, cum acestea se găsesc în majoritatea caselor, atunci când copilul se joacă cu această țeavă, ar putea sparge sticla, iar într-un minut de neatenție, această l-ar putea răni grav.
Jucăriile
Chiar dacă pe jucării este indicată vârstă de la care îi este permis unui copil să se joace cu ele, multe conțin piese periculoase pentru micuți. Tot ce e mai mic decât o minge de ping-pong nu trebuie să ajungă în mâna unui copil de până la 4-5 ani!
Medicamentele
Acestea trebuie păstrate într-un loc în care copilul nu are niciodată acces. Lăsate la îndemâna acestuia, ar fi tentat să le guste, iar urmările ar putea fi extrem de grave.
Produsele de curățare
Deși sunt extrem de periculoase, după apariția copiilor, acestea stau în același loc ca și până la ei. Aceste produse, pline cu substanțe chimice, pot provoca intoxicații și arsuri incompatibile cu viața. De aceea, locul lor este pe cel mai înalt raft, departe de ochii curioși.
Aragazul
Ori de câte ori te afli la bucătărie, iar cel mic îți tine companie, nu ezita să-i repeți cât de periculos este aragazul și să-i explici că cei mici nu trebuie să se atingă de el. Pentru a evita eventualele pericole, atunci când nu mai gătești, oprește accesul la gaz. De asemenea, dacă lași cratițele pe aragaz, întoarce mânerele de la margine, pentru ca micuțul să nu le poată apuca.
Prizele
S-ar părea că un copil mic nu este atras de prize, însă nu e deloc așa. Atunci când te aștepți mai puțin, acesta ar putea introduce un obiect în găurile prizei, iar catastrofa s-ar putea produce. De aceea, niciodată nu lăsa prin casă obiecte mici, ascuțite. Pentru a-l proteja pe cel mic, cumpără protectoare pentru prize sau dopuri, care pot fi scoase doar cu cheia sau cu mufa de la cablul electric.
Acesta articol nu are scopul de a te speria, ci vine ca un semnal de alarmă și de atenționare: oferă-i copilului tău o locuință fără pericole, în care sa crească în siguranță și armonie!
Sursa foto – Unsplash