Organizarea eficientă a timpului este ceea ce ne lipsește multora dintre noi. Prinse în rutina zilnică, uneori parcă nu mai reușim să facem și alte lucruri care să ne aducă bucurie. E posibil însă, dacă folosim o metodă neobișnuită de organizare a timpului – tehnica Pomodoro. Neobișnuită pentru majoritate, însă cunoscută și practicată de ani buni în întreaga lume.
Iată ce presupune aceasta și cum te poate ajuta și pe tine!
Istoria tehnicii Pomodoro
La finalul anilor ‘80, în primul său an de universitate, Francesco Cirillo nu se putea nicidecum concentra pe studiu și nu reușea să-și termine la timp temele. În curând urma să susțină mai multe examene, de aceea Cirillo își propune, în prima fază, să studieze doar 10 minute pe zi. Pentru a-și monitoriza timpul, acesta folosește un timer de bucătărie în formă de roșie (pomodoro, în italiană). Acest pomodoro va deveni atât numele cu care tehnica se va face cunoscută, cât și obiectul de studiu al lui Cirillo. În prezent, tehnica Pomodoro este una dintre cele mai utilizate metode de time management.
Cum funcționează această tehnică
Tehnica Pomodoro propune împărțirea timpului de lucru și a pauzelor în unități scurte și regulate de timp. Volumul de muncă pe care trebuie să-l faci într-o anumită zi, este împărțit pe unități fixe de timp, a câte 25-30 de minute, numite pomodoro. În timpul unui Pomodoro se va evita orice distragere. Imediat după un Pomodoro, urmează o pauză de 5-10 minute.
Astfel, este mult mai simplu să-ți antrenezi creierul să se concentreze strict pe anumite sarcini. Pentru a evita suprasolicitarea, pauzele sunt absolut obligatorii.
Care este scopul tehnicii Pomodoro
Scopul tehnicii este să confere un instrument simplu și eficient care să ajute la gestionarea sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinești pe parcursul unei zile. Totodată, această ajută la combaterea stresului și a anxietății legate de imposibilitatea de a finaliza cu succes taskurile, dar și contribuie la evitarea procrastinării.
Cum să pui în practică această tehnică
Probabil că vei dori să testezi chiar de azi această tehnică și să te convingi dacă funcționează. Înainte de a începe însă, pregătește-ți „ustensilele” necesare: un timer, un pix și un carnet, în care îți vei nota lista de sarcini și vei trece câte pomodoro consideri că sunt necesare fiecăreia, dar și distragerile ce pot apărea pe parcursul unui pomodoro.
Cei care practică această tehnică de mai mult timp, au întocmit un regulament care va ajuta începătorii. Astfel:
- Alege-ți sarcina, task-ul din listă pe care vrei să te axezi.
- Setează-ți timerul la 25 minute și începe să lucrezi la task, evitând orice distragere.
- După ce timpul de 25 de minute se încheie, pune un X sau un alt semn în dreptul task-ului ales, dacă acesta e finalizat.
- Bucură-te de o pauză de 5 minute.
- Dacă un task nu e finalizat, revină la el până când îl duci la bun sfârșit. Treci apoi la următorul.
- După 4 pomodoro, ia o pauză mai lungă de 15-30 de minute.
Ce să faci în timpul pauzelor dintre Pomodoro
Atunci când iei pauzele scurte de 5-10 minute sau cele lungi de 15-30 de minute, nu te mai gândi și nu fă nimic legat de taskul la care lucrezi. Fă din aceste pauze momentul tau de relaxare, în care vei:
- Bea un ceai, o cafea sau un pahar cu apă
- Ia o mică gustare sau mănâncă prânzul (în timpul pauzei de la amiază)
- Ieși la fereastră sau afară și ia o gură de aer proaspăt
- Fă niște exerciții fizice
- Joacă-te cu copilul sau cu animalul de companie (dacă lucrezi de acasă)
- Hrănește animalul de companie
- Citește din cartea preferată
- Fă ordine în lucrurile tale
- Udă plantele din cameră
- Închide ochii și lasă-ți gândurile să zboare.
Dacă ai decis să practici tehnica Pomodoro, nu uita că rezultatele vor apărea doar atunci când te vei ține de ea și nu o vei abandona după câteva ore. Ai răbdare și exersează timp de câteva zile și vei rămâne pur și simplu uimită de câte ai reușit să faci în această perioadă.
Bine de știut! Tehnica Pomodoro nu ar trebui folosită pentru activități pe care le faci în timpul liber sau din pasiune.
Sursa foto – Unsplash