Obiceiuri sănătoase pe care să le cultivi în familie

Obiceiurile bune se deprind din copilărie. Fie că e vorba de regimul alimentar, de respectarea regulilor de circulație, de bunele maniere, toate acestea copilul le va învăța în cei șapte ani de acasă, iar ulterior – la grădiniță și școală.  Pentru a avea o viață frumoasă și o familie armonioasă, e necesar ca aceste obiceiuri să fie cultivate de la cea mai fragedă vârstă.

Iată ce obiceiuri sănătoase poți cultiva în familie:

Consumul regulat al micului dejun

Micul dejun trebuie să fie o masă importantă pentru copil. Acesta aduce un aport nutritiv substanțial și trebuie consumat în fiecare zi. Acesta trebuie să fie cât mai variat și să includă alimente din toate categoriile: proteine, fibre, vitamine și minerale.

Consumul de fructe și legume

Un copil care consumă regulat fructe și legume va crește sănătos și puternic. Acestea contribuie la o bună sănătate și creștere, la dezvoltarea intelectuală optimă, la un nivel scăzut al  indicelui de masă corporală și la o creștere a densității osoase la băieți. Consumul de fructe și legume în timpul copilăriei se reflectă asupra stării de sănătate a viitorului adult,  prin scăderea riscului de boală coronariană, de infarct și de cancer. Consumul acestora poate fi îmbunătățit  prin creșterea disponibilității fructelor și a legumelor acasă și promovarea consumului în rândul părinților.

Activitate fizică

Activitatea fizică moderat intensă este recomandată pentru efectele asupra sănătății pe termen scurt  și lung, fiind importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Activitatea fizică susținută  îmbunătățește performanțele cognitive și academice. Activitatea fizică este asociată cu o bună stare de  sănătate cardiovasculară și musculo scheletală, precum și cu o reducere a depresiei și a anxietății în rândul copiilor. Lipsa activității fizice susținute asociată cu alte comportamente sedentare conduce la apariția obezității.

Respectarea unui regim de somn

Respectarea regimului de somn este extrem de important pentru a crește un adolescent și un matur sănătos. Cel mai bun somn are loc între orele 20.00 – 24.00, de aceea este foarte important ca cei mici să doarmă în acest interval de timp.

Timp petrecut în aer liber

Indiferent de vremea de afară, fiecare persoană are nevoie de timp petrecut în aer liber, în special copiii. Două ore petrecute afară, garantează un copil sănătos și liniștit. Din acest motiv, sunt indicate jocurile și activitățile în aer liber, unde-și vor consuma energia debordantă pe care o au.

Igiena corporală

Un copil sănătos nu doar petrece timp afară, face mișcare și mănâncă sănătos, dar are și o igienă corporală corespunzătoare. La început, aceasta este realizată de părinți, dar odată cu creșterea, copiii trebuie singuri să aibă grijă să îmbrace haine curate, să facă zilnic duș și să se spele regulat pe mâini. La fel de importantă este și perierea dinților. O igienă necorespunzătoare va atrage multe bacterii, care vor duce la dezvoltarea diverselor boli.

Bunele maniere, în capul mesei

Primele reguli de politețe copilul le va învăța în familie. Astfel, atunci când copilul întinde o jucărie părintelui, acesta va spune mulțumesc. De asemenea, dimineața membrii familiei se vor saluta, iar seara își vor spune noapte bună. La fel vor saluta și atunci când întâlnesc persoane cunoscute sau când intră într-o încăpere. Din exemplu părintelui, copilul va înțelege că așa e corect să procedeze. Foarte importante sunt și bunele maniere la masă, în transportul public, pe stradă, în spațiile publice, iar copilul trebuie să le cunoască de mic.

Prin aceste obiceiuri sănătoase cultivate în familie, copilul va crește un matur responsabil, sănătos și gata de a-i ajuta oricând pe cei din jur.

Foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.