Atunci când ești însărcinată, necesarul de fier crește considerabil. Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, iar insuficiența acestuia duce la apariția mai multor probleme de sănătate. Deoarece în sarcină crește volumul de sânge al corpului, este nevoie de până la 50% mai mult fier pentru a produce necesarul de hemoglobină. Astfel, cantitatea de fier în sarcină va crește de la 18 la 27 mg pe zi, iar medicii recomandă ca aceasta să fie ridicată până la 30 mg de fier.
Cum poți ști dacă ai anemie
Pentru a ști dacă ai sau nu anemie și dacă e nevoie să iei suplimente de fier, medicul va recomanda efectuarea hemogramei. Aceasta se va face în fiecare trimestru de sarcină, căci odată cu evoluarea sarcinii, crește și necesarul de fier.
De asemenea, dacă vei observa că obosești repede, te simți amețită sau slăbită, ai tenul, unghiile, buzele sau pleoapele palide, ai dificultate în concentrare sau un ritm cardiac crescut, mai mult ca sigur că te confrunți cu anemie.
În funcție de valoarea înregistrată a hemoglobinei, severitatea anemiei este clasificată:
- 10-10,9 g/dl – anemie ușoară
- 7-9,9 g/dl – anemie moderată
- Sub 7 g/dl – anemie severă
Aceste valori sunt stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Cum să tratezi anemia
Atunci când analizele indică faptul că ai anemie, medicul îți va recomanda suplimente de fier, între 60 – 120 mg pe zi. Pentru a fi absorbit în totalitate, este foarte important ca acesta să fie luat pe stomacul gol, împreună cu vitamina C. În același timp, dacă iei suplimente de calciu, renunță la ele pe perioada administrării fierului, căci calciul împiedică absorbția acestuia. De asemenea, este indicat să nu iei suplimentul odată cu ceaiul sau cafeaua de dimineață.
În afară de suplimente de fier, trebuie să fii atentă la alimentație și să consumi produse care conțin fier, cum ar fi: carne roșie, carne de pasăre, pește, fasole, broccoli, sfeclă roșie, cartofi, pâine integrală, cereale, legume cu frunze verzi.
De ce este important să iei suplimente de fier
Atunci când ești anemică, bebelușul se va naște și el cu anemie. În plus, există un risc mai mare de naștere prematură sau o greutate mică a bebelușului la naștere. La fel, dacă nu ai suficient fier în organism, vei avea o imunitate scăzută, te vei simți slăbită și amețită și posibil că înainte de naștere vei avea nevoie de o transfuzie de sânge.