Odată cu începerea diversificării, părinții se întreabă când e bine să introducă oul în alimentația bebelușului. Pediatrii susțin că oul poate fi consumat în jurul vârstei de 8 luni, câte un sfert de gălbenuș, dar studiile recente arată că acesta este inofensiv pentru copiii de la 6 luni, dacă aceștia nu sunt alergici. Aceleași recomandări le face și Academia Americană de Pediatrie.
Oul este un aliment bogat în proteine de cea mai bună calitate și în substanțe nutritive, dar dacă este consumat cu albuș, acesta poate declanșa alergie. Din acest motiv, pediatrii recomandă ca la început să fie oferit doar gălbenușul. Pentru a ne asigura că oul nu va produce reacție la bebeluș, se recomandă o pauză de 3-4 zile după ce a fost consumat prima dată. Chiar dacă și gălbenușul conține proteină, aceasta nu provoacă alergie.
La începutul diversificării, este recomandat să se ofere ou de găină, apoi – ou de prepeliță sau alte tipuri de ou. Este foarte important ca acestea să fie gătite foarte bine înainte de a fi consumate.
CE CONȚINE oul de găină
Un ou întreg de găină conține 6 grame de proteină, vitamina B12, B2, B5, vitamina A, vitamina E, seleniu, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier. Trebuie de știut că toți nutrienții se găsesc în gălbenuș, iar în albuș – doar proteină.
CE CONȚINE oul de prepeliță
Ouăle de prepeliță sunt și ele o sursă bogată de proteine, fier și zinc, necesare creșterii copilului. De asemenea, acestea conțin seleniu și grupul de vitamine B, în special B12.
CÂND îi oferim oul întreg copilului
Pediatrii susțin că până la vârsta de 12 luni copiii nu pot mânca un ou întreg. Până atunci, câte un sfert de gălbenuș, pasat în piure sau terci, este suficient. De asemenea, se recomandă ca gălbenușul să nu se ofere în zilele când se dă copilului carne.
Pe lângă faptul că este bogat în vitamine și proteină, oul este și delicios, de aceea nu trebuie să-i privăm pe bebeluși de acest aliment!
Sursa Foto: www.eggs.ca