Vara, mai mult ca oricând, copiii sunt expuși la razele soarelui, care este și cel mai puternic în această perioadă. Este important ca micuții să fie echipați cum se cuvine și să se țină cont de orele la care stau în soare. Altfel, expunerile moderate la soare au numeroase beneficii asupra sănătății copiilor.
Unul din cele mai importante beneficii ale soarelui este sinteza în piele a vitaminei D, care este produsă de organism în proporție de 90 la sută atunci când suntem expuși la lumina soarelui. Vitamina D are un rol esențial pentru sănătatea noastră, a tuturor, indiferent de vârstă. Aceasta este un factor esențial în metabolizarea și absorbția calciului și a altor minerale (inclusiv zinc, magneziu, fier și fosfat). Totodata, Vitamina D are un impact profund asupra producției de substanțe chimice importante pentru starea de bine, cum ar fi beta-endorfinele și serotonina. Vitamina D modulează creșterea celulară, funcția neuromusculară, funcția imună și ajută la reducerea inflamațiilor.
Totodată, lumina soarelui reglementează ceasul nostru intern, responsabil de ciclul trezire – somn. Ciclul de lumină-întuneric reprezintă cel mai important factor de echilibru al ceasului circadian, care este setat prin expunerea la lumină solară în timpul zilei și la întuneric pe timp de noapte.
Este important de știut faptul că până la 6 luni pielea copiilor este foarte sensibilă și nu este recomandat să fie folosite creme cu protecție solară. De aceea, până la această vârstă, copiii trebuie să fie protejați la umbră sau cu haine corespunzătoare, iar plimările ar trebui să fie făcute până la ora 10 dimineața și după 4 după-amiază, atunci când razele solare nu sunt atât de intense.
Sursa Foto: Lifealth.com