Postul Mare în 2024 începe pe 18 martie și se încheie pe 4 mai. 5 mai – Paștele, Sfânta Înviere a lui Hristos. Postul Mare este cel mai important, mai lung și mai strict dintre toate posturile ortodoxe. Se bazează pe imitarea postului de patruzeci de zile al lui Hristos în deșert. Postul este flexibil, ceea ce înseamnă că datele de început și de sfârșit se schimbă în fiecare an. Cele mai stricte săptămâni de post sunt prima și ultima.
În perioada Postului Mare, Tipicul Bisericii prevede abținerea completă de la alimente de origine animală (carne, ouă, lapte). Luni, miercuri, vineri se prescrie hrana uscată (apă, pâine, semințe, nuci, fructe proaspete sau uscate, legume proaspete sau conservate, ceaiuri, compoturi). Marți și joi – mâncare caldă fără ulei. Sâmbătă și duminică – mâncare cu ulei vegetal. Peștele este permis numai în zilele celor douăsprezece sărbători – Buna Vestire (7 aprilie) și Intrarea Domnului în Ierusalim (28 aprilie). Icrele de pește sunt permise în sâmbăta lui Lazăr (27 aprilie). Luni din prima săptămână se recomandă abstinența completă de la mâncare, iar în Vinerea Mare din Săptămâna Mare – până la scoaterea sfântului epitaf.
Regulile de mai sus reprezintă tipicul monahal strict. Pentru mireni, de regulă, postul este mai îngăduitor, corelând calendarul lor nutrițional pentru Postul Mare în funcție de circumstanțele vieții, de sănătate și ÎN CONSULTARE CU DUHOVNICUL LOR. De obicei, mirenii nu practică mâncarea uscată și evitarea uleiului vegetal în toate zilele săptămânii (sau îl practică doar în unele zile). Unii oameni nu mănâncă deloc pește, în timp ce alții încă îl mănâncă în unele zile. Unii oameni își întăresc puterile cu fructe de mare – calmar, creveți etc.
Nu există un tipic separat pentru mireni și toate modificările aduse în tipicul monahal sunt în mare parte de natură individuală. Calendarele publicate de diferite eparhii corespund cu Tipicul monahal (pot fi mai multe versiuni: athonit, palestinian, etc). El oferă o idee despre gradul de severitate al unei anumite zile de post în tradiția bisericească. IAR FIECARE ÎN PARTE, ÎMPREUNĂ CU DUHOVNICUL, VEȚI PUTEA DETERMINA CE ÎNSEAMNĂ POSTUL PENTRU TINE ÎN ACEST MOMENT – cartofi fierți sau o pârjoală de pește dietetic.
Pentru femeile însărcinate, femeile care alăptează, copii și cei care sunt grav bolnavi, postul este mult mai îngăduitor. Pentru copiii sub o anumită vârstă, viitoarele mame și mamele care alăptează, este de obicei suficient să se refuze carnea (cu excepția cazului în care există instrucțiuni speciale de la un medic). Dar, în același timp, gândiți-vă la ceea ce puteți refuza, care este delicios, mai ales preferat, dar deloc necesar – dulciuri etc.
Tradus și adaptat din limba rusă de Sergiu Musteață, după materiale de pe site-urile Foma.ru și Azbyka.ru
Sursa foto – Unsplash