Azi începe Postul Mare. Cum și ce mâncăm în această perioadă

Postul Mare este perioada care precede una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului – Învierea lui Iisus Hristos. Anul acesta, Postul Mare începe pe data de 7 martie și durează până la 23 aprilie, iar pe 24 aprilie marcăm Paștele.

Postul Mare, numit și Postul Paștelui, este cel mai lung și cel mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Conform tradiţiei Bisericii, în cursul acestuia se posteşte astfel:

  • în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau, pentru cei mai slabi, ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
  • în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
  • miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
  • în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
  • La sărbătoarea Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.

Totuși, postul în general, presupune nu doar abținerea de la anumite alimente, ci și reținerea de la gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Astfel, postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc, de milostenie și rugăciune.

Post cu folos!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.