Moartea este un moment inevitabil din existența noastră. Cu toate acestea, pentru mulți părinți este un subiect tabu, despre care aleg să nu discute cu copiii. Însă, curioși de fire, cei mici vor adresa la un moment dat întrebări la această temă. Este foarte important să fim pregătiți pentru astfel de discuții și să oferim răspunsuri care să explice clar și pe înțeles acest lucru.
Iată cum le vorbim copiilor despre moarte și care sunt sfaturile psihologilor în acest sens!
Înainte de a vorbi copiilor despre moarte, e bine să știm că aceștia nu vor întreba niciodată despre acest subiect fără a avea o nevoie de liniște. De aceea discuţiile despre aceasta nu trebuie să fie doar o prezentare la rece a unor informaţii, ci şi un prilej de a-i linişti pe cei mici. Cu toate acestea, teama de moarte nu o să dispară complet. În schimb, dacă părinţii evită aceste discuţii, teama copiilor va creşte foarte mult, pentru că ei vor crede că este un subiect foarte grav, din moment ce până şi adulţii se feresc să îl deschidă. De asemenea, psihologii spun că în abordarea acestui subiect e nevoie de multă răbdare, căci cu cât copiii sunt mai mici, cu atât vor pune de mai multe ori aceleaşi întrebări, lucru absolut normal, căci le ia mai mult timp să îl asimileze. La fel, specialiștii recomandă să nu se înceapă discuțiile atunci când are loc un eveniment dramatic în jur, pentru ca emoţiile negative sunt prea puternice şi discuţia devine prea încărcată emoţional. Potrivit acestora, sunt mai indicate situaţiile în care copiii observă moartea unei insecte, a unei plante sau a unui animal de care nu sunt ataşaţi. În acele momente aceștia trebuie lăsați să le studieze, pentru că astfel se obişnuiesc încetul cu încetul cu ideea morţii, fiind și un bun prilej pentru discuții.
Ce le spunem copiilor despre moarte
Orice informație care ajunge la copii, trebuie adaptată conform vârstei acestora.
- Cu micuții cu vârsta între 3 şi 6 ani e nevoie să le povestim în cuvinte simple: cei morţi nu mai respiră, nu mai mănâncă, nu mai vorbesc, gândesc sau simt. Cu mult tact trebuie să le arătăm că tot ce este viu va muri odată, peste foarte mulţi ani.
- Între 6-9 ani copiii sunt foarte preocupaţi de moartea celor dragi, căci se tem ce se va întâmpla cu ei dacă cei din jur mor. Din acest motiv, trebuie să-i asigurăm că, dacă se va întâmpla vreodată ca cineva apropiat să moară, vor exista alte persoane care să aibă grijă de ei.
- Psihologii spun că la această vârstă nu trebuie să le oferim descrieri detaliate despre viața de apoi, care le umplu imaginaţia cu fantezii înfricoşătoare. Cel mai bine este să răspundem doar la întrebările puse, fără a îmbogăţi discuţia cu multe detalii.
- Între 9 şi 13 ani se formează conştiinţa morală şi pe mulţi copii moartea îi duce cu gândul la Judecata de Apoi, păcate, pedeapsa veşnică, Iad şi Rai. Specialiștii spun că este important să le explicăm copiilor că micile greşeli nu atrag după sine pedepse veşnice, şi să le vorbim mai ales despre iertare, indulgenţă şi îngăduinţă.
- Între 13 şi 18 ani, pentru copii, moartea este ca o nedreptate a sorții. La această vârstă ei simt atât teamă, cât şi revoltă când se gândesc la ea. Acum este un moment bun să vorbim cu ei despre sensul vieţii şi ce este cu adevărat important în viaţă, cât și despre responsabilitate faţă de felul în care îţi trăieşti viaţa.
Moartea este un subiect incomod și dificil, dar discuțiile cu copiii sunt extrem de importante, indiferent de vârstă, pentru ca aceștia să înțeleagă că moartea este o despărțire.
Sursa foto: Unsplash