Recomandările ANSA pentru cumpărăturile de Paște

Tradițional, în preajma sărbătorilor pascale, gospodinele fac cumpărături pentru Paște. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în această perioadă creşte consumul de produse alimentare, în special a produselor alimentare de origine animală. Din acest motiv, instituția vine cu mai multe sfaturi înainte de a achiziționa produsele alimentare.

Iată care sunt recomandările ANSA pentru cumpărăturile de Paște!

În scopul evitării situațiilor în care, din grabă, pot fi achiziționate produse neconforme și/sau contrafăcute, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (în continuare – Agenția) recomandă să ne asigurăm că:

  • Unitatea este înregistrată/autorizată de către Agenție;
  • Spațiul este curat și bine igienizat;
  • Personalul de deservire este dotat cu echipament de protecție curat și respectă condițiile de igienă;
  • Există utilaj frigorific funcțional;
  • Aspectul exterior al produselor este corespunzător (culoare, miros, consistență etc.);
  • Ambalajul produsului este integru;
  • Produsule etichetate indică următoarele informații prezentate în limba de stat:

• denumirea produsului;
• numele şi adresa producătorului;
• lista ingredientelor;
• cantitatea netă sau volumul de produs;
• data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
• țara de origine;
• condiţiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare;
• declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar etc.

După procurarea produselor alimentare, acestea se păstrează conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea, termenul de valabilitate etc).

Cum trebuie să arate alimentele proaspete

Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila ce relevă marca de sănătate pentru animalele din exploatațiile industriale și sacrificate în unitățile de sacrificare.

Peștele poate fi valorificat în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
• comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
• se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat pentru (peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării;
• sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirma calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.
La procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați dacă suprafața acestuia este curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.

La procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja trebuie să fie integră, curată, fără pete şi miros.

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data durabilității minimale care se indică în format DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul.

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitate a ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.

Totodată, ANSA recomandă consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată (”la linguriţă”), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.

Atenţie: Vopseua nu trebuie să fie accesibilă copiilor.

La procurarea laptelui, acesta trebuie să aibă culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten. Cumpărați lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 0C. Dacă temperatura este mai ridicată, riscați să cumpărați lapte alterat. Păstrați laptele în frigider, în vas închis, deoarece absoarbe foarte ușor mirosurile străine.

Perioada respectivă atestă apariția pe piață a unor legume timpurii, cum ar fi: ridichea roșie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde, castraveții etc. Asigurați-vă că aceste legume sunt inofensive și nu vă expun pericolului unei toxiinfecții alimentare, procurându-le în locurile autorizate/înregistrate. Legumele și fructele se recomandă înainte de a fi consumate să le țineți în jur de 10-15 minute în apă la care ați adaugat bicarbonat de sodiu sau oțet, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Atenție! Se recomandă achiziționarea produsele alimentare specifice Sfintelor Sărbători de Paști numai din spații sau unități înregistrate/ autorizate sanitar veterinar. Evitați comerțul ”stradal”. De remarcat este faptul că produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu dețin carnete medicale, instruirea igienică și echipamentul necesar de protecție. Cu atât mai mult, produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dețin documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor și, astfel, pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

Pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat.

Neconformitățile depistate pot fi notificate la Agenția Naţională pentru Siguranța Alimentelor, fie la numerele de telefon: 022-26-46-98, 067675544 (Viber), 0 800 800 33 (linia verde) sau la adresele de e-mail: info@ansa.gov.md, comunicare@ansa.gov.md. Linia Verde a Agenției (0 800 800 33) poate fi apelată gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.