Activități pentru copii în Săptămâna Floriilor

În această duminică, creștinii ortodocși marchează Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea este precedată de Săptămâna Floriilor, 6 zile în care gospodinele plantează flori în grădină, le răsădesc și le replantează pe cele din ghivece. Este o săptămână în care se acordă o atenție deosebită florilor, însă nu și copacilor. Tradiția spune că nu trebuie să plantăm copaci în această săptămână, deoarece este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi.

Fiind o perioadă mai specială din an, putem organiza diverse activități pentru copii în Săptămâna Floriilor. Iată câteva idei!

Faceți dominouri cu flori de primăvară

Dacă îți place să desenezi, crează dominouri cu flori, pentru ca mai apoi să înveți împreună cu cel mic despre florile primăverii. Astfel de dominouri se găsesc și în comerț și pot fi folosite la tot felul de activități: puteți număra florile, faceți diverse asocieri, învățați împreună culorile. Cu siguranță copilul va fi încântat, mai ales că vei folosi dominourile nu doar în Săptămâna Floriilor.

Experimentul „Florile colorate”

Pentru a face acest experiment, ai nevoie de flori albe, colorant alimentar sau acuarele lichide, pahare. Ia orice tip de flori vii albe și pune-le într-un pahar de sticlă cu un centimetru de apă. Apoi adaugă acuarele lichide ori colorantul alimentar de diferite nuanțe în fiecare recipient. Florile vor absorbi apa și vor începe a-și schimba culoarea în decurs de o oră! Copilul va observa cum florile absorb apa prin tulpină și apoi se evaporă prin petale.

Observație: Cum înflorește o floare

Alege împreună cu copiii un pom fructifer care are boboci de floare. Zilnic ieșiți afară și observați cum mugurii se transformă în flori. Cu ajutorul acestei lecții practice, copiii învață că, pentru apariția florii e nevoie întotdeauna de un mugure. Mugurii se găsesc întotdeauna pe ramurile scurte ale tulpinii. Niciodată un mugure nu va crește pe ramurile groase sau pe tulpină. Fiecare floare este formată dintr-un lăstar scurt, un ax floral, un stigmat și stamine, plus petalele. Pentru ca un mugure să înflorească, e nevoie de lumină și căldură, motiv pentru care florile apar primăvara, când afară se încălzește. Iar pentru ca din floare să apară fructul, pe lângă polenizare, e nevoie de apă, un sol bun și aer curat.

Plantați flori

Dacă îți place să respecți tradițiile și obiceiurile strămoșești, în acest weekend implică toată familia la plantarea florilor. Fie că aveți o grădină, fie că vă înfrumusețați cu ele balconul, plantarea sau replantarea este un proces la care poate lua parte atât cel mare, cât și cel mic. Înarmează-te cu răbdare și sădește împreună cu copiii plantele voastre preferate, care în scurt timp vă vor bucura cu flori de toată frumusețea.

Adunați cu cei mici ramuri de salcie și mergeți la biserică să le sfințiți

În Duminica Floriilor, numită și a Stâlpărilor, creștinii merg la biserică, cu ramuri de salcie, pe care le sfințesc. Acestea sunt apoi puse la icoană și păstrate pe tot parcursul anului. Dacă ai prin apropierea casei o salcie, mergi cu copiii și adună câteva ramuri, din crengile care ajung până la pământ. Nu le rupe pe cele de la înălțime și explică-le copiilor că e doar un obicei, însă asta nu înseamnă că trebuie să rupem toate salciile. O crenguță-două e de ajuns.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.