5 verdețuri de primăvară pe care trebuie să le consumi

Primăvara ne bucurăm din plin de verdețurile pe care ni le oferă. Pline de vitamine și substanțe hrănitoare, acestea au numeroase beneficii pentru sănătate, susținând rezistența și imunitatea organismului.

Iată care sunt 5 verdețuri de primăvară pe care trebuie să le consumi în acest sezon!

Leurda

Leurda mai este numită și usturoiul ursului și este ușor de recunoscut după mirosul puternic de usturoi. Frunzele sunt lanceolate, prelungi, cu un pețiol alb, și are florile albe și mici, cu câte 6 petale ascuțite. Leurda este bogată în vitamina A, vitamina C și vitamine din seria B, minerale precum calciu, fier, fosfor și cupru și fitonutrienți precum carotenoizi și alicină. Această verdeață este considerată cel mai puternic antibiotic natural. Combate bacterii, stafilococi și fungi care pot coloniza tractul digestiv, reglează hipertensiunea arterială, combate colesterolul rău și echilibrează nivelul zahărului din sânge.

Ceapa verde

Ceapa verde se consumă în stare crudă, în salate, pentru a beneficia de toate proprietățile sale. Aceasta e plină de vitaminele C, B2, A, K și tiamină. Este, de asemenea, o bună sursă de fosfor, magneziu, potasiu, mangan și fibre. Ceapa verde poate reduce colesterolul, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și reglează metabolismul.

Salata

Deși salata verde, salata creață sau salata iceberg se găsesc în magazine pe tot parcursul anului, sezonul acestora este primăvara. Salata este un adevărat deliciu, cu un gust proaspăt, ușor dulceag, și poate fi combinată cu diverse alte verdețuri, cum ar fi spanac, lobodă, cu pătrunjel și mărar, cu ceapă și cu usturoi verde. Salata verde este bogată în vitamina C și E și conține potasiu, magneziu și seleniu. Aceasta combate depunerile de colesterol pe artere, combate inflamațiile din organism, ajută digestia și reduce infecțiile. Salata are un efect stimulator pentru creier și pentru sistemul nervos și reduce stările de anxietate.

Loboda

Această plantă cu frunze roșiatice, ignorată de mulți dintre noi, e considerată în alte țări, un superaliment. Loboda conține multă vitamina C, vitamina K, are calciu, magneziu, fosfor, fier, caroten, proteine, antociani, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare. Aceasta îmbunătățește digestia și funcțiile rinichilor, reglează metabolismului și întărește imunitatea. De asemenea, previne anemia, are efect diuretic și efect anti-îmbătrânire.

Urzica

Odată cu venirea primăverii apar și urzicile. Acestea nu se cultivă, ci cresc în grădini, pe izlazuri, pe lângă şanţuri, pe lângă drum, în marginea apelor, în păduri sau pe locuri grase unde au fost stâne de oi. Urzicile conțin vitamina A, C, K și B, minerale precum calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu și sodiu și aminoacizi esențiali. Consumul de urzici poate duce la reducerea inflamațiilor din organism, poate reduce tensiunea și regla nivelul de zahăr din sânge.

De unde să iei aceste verdețuri?

Toate verdețurile se vând la piață, însă unele pot fi crescute chiar în grădină sau se găsesc în pădure.

  • Dacă le cumperi din piață, fă-o dimineața, când sunt proaspete, căci seara acestea vor fi deja ofilite. Aceste verdețuri se păstrează la frigider timp de 1-2 zile, stropite cu apă.
  • Din pădure, când mergi la plimbare, poți culege urzici, leurdă, păpădie sau untișor. Folosește un briceag pentru a le tăia de la tulpină, spală-le bine și consumă-le în aceeași zi, pentru a putea profita din plin de beneficiile acestora.

Ce beneficii au verdețurile

Toate verdețurile de primăvară conțin nutrienți esențiali pentru sănătate, au vitamina C, vitamina B6, folați, fitosteroli care combat depunerile de colesterol și grăsimi nesănătoare, minerale precum potasiu, magneziu și fier.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.