Martie este nu doar începutul primăverii, ci și luna dedicată mamelor. Pe 8 martie sărbătorim Ziua Internațională a Femeii, fiind un bun prilej de a dărui cărți femeilor din viața noastră, cu această ocazie.
Iată câteva idei de cărți dedicate mamelor, pe care să le citești în martie sau să le faci cadou!
JURNALUL UNEI IUBIRI PIERDUTE de Eric-Emmanuel Schmitt
Aceasta este una dintre cele mai sensibile cărţi despre legătura mamă-fiu. Pentru a trece peste doliu, autorul i-a dedicat o carte mamei sale, iar mama sa este acea femeie pe care fiecare dintre noi ar fi vrut să o cunoască. În carte găsim portretul unei mame care își păstrează veșnica tinereţe din suflet și care nu se teme de trecerea anilor.
COPILUL TĂU. PĂRINȚII TĂI. TU de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Este o carte-încurajare și ghid pentru toate mamele, indiferent de vârstă. „Am scris mult despre relația noastră cu părinții noștri, sursă de frustrare și suferință, dar și furie față de copiii noștri, despre limite, reguli și metode de educare cu blândețe, despre limitele personale și multe strategii de jocuri care ne pot ajuta să ne conectăm cu copiii noștri”, spune Ioana despre carte.
BASTARDA ISTANBULULUI de Elif Shafak
Cartea începe cu decizia unei femei de a face avort, dar care renunţă în ultimul moment și decide brusc să păstreze copilul. Acest copil va deveni o tânără profundă și nonconformistă, căreia îi place să cutreiere Istanbulul ascultând vocea lui Johnny Cash și necunoscându-și tatăl. Secretul îl cunoaște doar bunica ei, însă ar putea fi dezvăluit când în viaţa tinerei își face apariţia o prietenă cu origini armenești. „Bastarda Istanbulului” este exemplul perfect de carte despre legătura dintre secretele transgeneraţionale și istoria recentă.
CE FAC MAMELE (MAI ALES CÂND PAR SĂ NU FACĂ NIMIC) de Naomi Stadlen
Lecțiile de viață scrise de autoarea acestei cărți sunt de mare ajutor pentru o viitoare mămică care nu știe la ce să se aștepte când copilul îi va schimba viața prin îndepărtarea prietenilor, renunțarea la carieră, schimbările fizice și emoționale. Cu siguranță, o astfel de carte ar fi utilă oricărei mame și ar ajuta-o să înțeleagă că nu este singură.
IUBIRE AMARĂ de Elena Ferrante
Romanul spune o poveste despre mame și fiice și despre mănunchiul complicat de minciuni, emoții și amintiri care le leagă. În urma morții premature și misterioase a mamei sale, Delia pornește într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate și sufocante din Napoli, orașul ei natal, cu dorința de a află adevărul despre familia sa. Câteva telefoane stranii o conduc către descoperiri tulburătoare și neașteptate despre ultimele zile ale mamei sale. Este o analiză a relației mamă-fiică, iar ceea ce se întâmplă poate fi interpretat în multe feluri, în funcție de cititor.
Lectură plăcută!
Sursă foto – Unsplash