Umflarea mâinilor și picioarelor la femeile însărcinate

Umflarea mâinilor și picioarelor este într-o anumită măsură normală în sarcină, deoarece gravidele rețin mai multă apă în corpul lor decât ar trebui în mod normal. Umflarea unor părți ale corpului, mai ales a membrelor, se produce și din cauza presiunii pe care creșterea uterului o provoacă venelor pelviene, încetinind transportul sângelui spre inimă.

O sarcină determină, de obicei, umflarea picioarelor, din cauza creșterii în greutate și a volumului mai mare de sânge necesar susținerii sarcinii. Furnicăturile, amorțeala degetelor și umflarea mâinilor sunt semne comune în timpul sarcinii.

Umflarea (edematierea) țesuturilor în pasajele strâmte de la nivelul încheieturii mâinilor, senzații care dispar de obicei după naștere, declanșează furnicături și amorțeli ale degetelor și umflarea mâinilor.

Multe gravide au palmele și tălpile roșii și o senzație de mâncărime la nivelul lor.
Poți ameliora mâncărimile cu produse hidratante, săpunuri blande. Evită însă dușurile și băile fierbinți care usucă pielea, și încearcă mai degrabă o baie cu ulei de măsline călduț.

Retenția apei în organismul gravidei

Nu confunda reducerea consumului de factori ce rețin apa cu reducerea consumului de apă în sine! Trebuie să:

• consumi cât mai multe lichide pentru a stimula activitatea rinichilor,

• eviți consumul de elemente care încurajează retenția de apă, cum ar fi sarea de bucătărie.

Medicii recomandă ca, pentru a diminua retenția apei în organism și umflarea mâinilor și picioarelor, să:

• Eviți diureticele – pot afecta pe termen lung negativ retenția de apă, deși sunt recomandate de medic pentru afecțiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor.

• Faci exerciții fizice – ajută la eliminarea apei din organism prin transpirație și, în același timp, sarea care contribuie la retenția de apă.

• Consumi lichide – indicată rămâne apa plată.

• Reduci consumul de sare – umflarea picioarelor este cauzată și de consumul de brânzeturi, alune prăjite sau măsline, care sunt destul de sărate.

Nevoia de a mânca sărat ține de educarea gustului și se dezvoltă în timp. Dacă mănânci sărat, în timp vei ajunge să îți dorești alimente din ce în ce mai sărate, pentru că papilele tale gustative nu vor mai percepe la fel de intens gustul sărat. 

Când gătești încearcă să prepari alimentele cât mai puțin sărate și să reduci treptat adaosul de sare la mâncare.

Influența sportului în umflarea membrelor

Ginecologul recomandă ca, deoarece gleznele se umflă în special când e cald și la sfârșitul zilei, fără să producă durere sau senzații neplăcute, în timpul sarcinii să îți odihnești picioarele pe ceva înalt și să faci exercițiile zilnice. La birou pune-ți un scăunel sub masă pe care să ții picioarele și nu sta picior peste picior.

Dacă degetele devin umflate și rigide dimineața  poți ridica brațele deasupra capului și să flexezi fiecare deget, de mai multe ori.

Să faci mișcare te ajută să îți menții tonusul, dar și moralul ridicat. Sportul îmbunătățește circualția periferică (deci mâinile și picioarele nu ți se vor mai umfla atât de mult), ușurează respirația și menține o greutate normală în sarcină (reduce șansele să te îngrași mai mult decât e necesar).

Dupa semestrul al doilea de sarcină ai libertatea de a alege dintre gimnastică pentru gravide, înot, plimbări pe jos și altele.

Este umflarea picioarelor periculoasă?

Umflarea membrelor și a extremităților acestora este într-o anumită măsură normală, însă aceasta poate fi cauzată și de afecțiuni ale inimii, ale ficatului sau rinichilor sau o afecțiune a glandei tiroide.

Sună-ți doctorul imediat dacă ai vreunul dintre aceste simptome:

• Umflarea feței și a zonei din jurul ochilor.

• Umflare excesivă a mâinilor.

• Umflare excesivă și/sau bruscă a picioarelor și labelor picioarelor (în câteva ore).

• Umflare mai pronunțată la unul dintre picioare.

• Durere a extremităților.

În general aceste umflături (edeme) nu sunt grave, dar pot deveni, deoarece ar putea fi simptome ale preeclampsiei. Consultă medicul și mergi la examenele medicale periodice obligatorii în sarcină.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.