Azi începe Postul mare, o perioadă de reculegere și de renunțare la alimentele de origine animală. Timp de 40 de zile, creștinii-ortodocși vor consuma fructe, legume, boboase, cereale, iar în Duminica Floriilor – pește. Pe parcursul acestei perioade vom veni cu mai multe idei de mese, însă azi îți propunem câteva rețete pentru prima săptămână din Postul Mare.
Salată de năut și quinoa
Pentru a face această rețetă, ai nevoie de quinoa fiartă și năut fiert. Amestecă aceste două ingrediente, adaugă ardei gras tăiat felii mici, ridichi, măsline verzi, rucola și un avocado bine copt. Peste acestea adaugă zeamă de lămâie, nuci hidratate și mărunțite, fulgi de drojdie inactivă și un pic de ulei de măsline.
Ciorbă de legume cu orez
Ciorba de legume este extrem de sățioasă și nutritivă. Pentru a o prepara, ai nevoie de legumele preferate: ceapă, ardei gras, cartofi, morcov, țelină, gulie, varză. Într-o cratiță, fierbe orezul cu un pic de sare, iar în alta – legumele. Când legumele sunt aproape fierte, adaugă orezul, potrivește de sare și lasă să mai fiarbă un pic. La final adaugă mărar și pătrunjel verde.
Guacamole din avocado
Guacamole este excelent pentru micul dejun. Pentru a-l prepara, ai nevoie de: un avocado foarte copt, pasat cu furculița, o roșie tocată mărunt, o bucată de ardei roșu tocat mărunt și un pic de ceapă verde tocată mărunt. Amestecă ingredientele, potrivește de sare și adaugă un pic de zeamă de lămâie. Servește cu pâine cu maia sau pâine integrală.
Ciuperci la cuptor
Ciupercile sunt o sursă delicioasă de proteine. Le poți găti la cuptor, asezonate cu praf de usturoi, ulei de măsline, sare și ierburi aromate.
Pateu din alune de pădure
Pateul din comerț este plin de chimicale, extrem de dăunătoare pentru organism. Îl poți face acasă, din ingrediente naturale. Ai nevoie de o cană de nuci de pădure crude măcinate, o linguriță de carob, un pic de zeamă de lămâie și sirop de agave. Amestecă aceste ingrediente și servește pateul cu pâine de secară.
Maioneză vegetală
Multă lume preferă să consume în post maioneză, dar la fel ca pateul, abundă și ea în conservanți și alte componente nesănătoase. Poți face însă o maioneză sănătoasă, acasă. Ai nevoie de: 3 linguri de caju măcinat, muștar fără zahăr, zeamă de lămâie, ulei de măsline. Amestecă bine ingredientele până când obții o maioneză.
Poftă bună!
Sursa foto – Unsplash