Atunci când temperatura corpului copilului crește brusc, apar convulsiile febrile. Acestea se manifestă prin crize epileptice, în special la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, având o incidență maximă între 1 an și un an și jumătate. Convulsiile sunt extrem de dificile pentru părinți, însă acestea nu lasă nici o urmare asupra copiilor.
E bine de știut că febră este modul natural al organismului de a face față infecțiilor sau inflamațiilor din organism. Febra nu este o boală! Aceasta se împarte în trei categorii:
- moderată (37,5 – 38,5 grade Celsius),
- mare (38,5 – 39.4)
- foarte mare (39,5 și peste).
Când temperatura corpului crește brusc, se manifestă convulsiile febrile, caracterizate prin:
- privire absentă
- contracția mâinilor și a picioarelor
- mișcări repetitive ale corpului, ca un tremur care durează de la câteva secunde până la câteva minute.
Cauzele convulsiilor febrile
Nu există cauze organice ale convulsiilor febrile. Dacă se identifică, cel mai probabil copilul dezvoltă o altă patologie, mai complexă.
În general, convulsiile febrile apar ca urmare a:
- Febrei după vaccinare
- Febrei din cauza infecțiilor
- Febrei din cauza virozelor
- Infecției cu herpesvirusul uman
- Istoricului familial de convulsii febrile
Clasificarea convulsiilor febrile
Convulsiile febrile sunt clasificate în două categorii:
- simple
- complexe
Convulsiile febrile simple sunt cele mai frecvente. În timpul acestora, copilul își pierde starea de conștiență și are o manifestare de tipul zvâcnirilor ritmice ale brațelor sau picioarelor. Un astfel de episod durează de la unu până la două minute. După această criză, copilul poate fi confuz sau somnoros, dar nu are deficit post critic.
Convulsiile febrile complexe sunt mai puțin întâlnite. Acestea pot dura mai mult de 10-15 minute, se manifestă de mai multe ori într-o singură zi, sunt unilaterale (tremurăturile sunt numai de o parte a corpului). În cazul acestora apare deficit postcritic, când copilul nu își poate folosi fie mâna, fie piciorul.
Ce e de făcut?
Atunci când copilul prezintă semne de convulsie febrilă, părinții trebuie să urmeze doi pași foarte importanți:
- să încerce să îi scadă temperatura cât mai repede
- să meargă de urgență la medic pentru a fi consultat
În cazul convulsiilor simple, nu este necesar niciun tratament anticonvulsivant, ci doar este indicat tratamentul bolii care a cauzat febra. De asemenea, nu este necesară administrarea antibioticelor.
În cazul convulsiilor prelungite sau complexe se va administra un medicament anticonvulsivant și se va monitoriza obligatoriu frecvența cardiacă, tensiunea arterială și saturația în oxigen. De obicei , în acest caz sunt necesare investigații suplimentare: analize de sânge, RMN cerebral și electroencefalograma.
Pot reapărea convulsiile febrile?
Convulsiile febrile pot să se repete în câteva cazuri:
- atunci când în familie există antecedente
- când copilul are vârsta mică – sub 15 luni
- când copilul face în mod frecvent febră
Măsuri de luat în timpul convulsiilor febrile
Pentru ca cei mici să nu se accidenteze în timpul convulsiilor febrile, părinții care asistă ar trebui să ia o serie de măsuri:
- copilul trebuie așezat pe o parte
- nu se încearcă oprirea mișcărilor sau convulsiile
- nu se pune nimic în gura copilului
- se privește ceasul. Dacă durează mai mult de 5 minute, e necesar un tratament imediat, solicitându-se asistența medicală de urgență
- dacă au mai existat astfel de episoade, părinții trebuie să aibă întotdeauna asupra lor un medicament care poate opri o eventuală altă criză (eliberat doar de medic).
Sănătate multă!
Sursa foto – Unsplash