3 rețete de prăjituri pentru noaptea de Revelion

Noaptea de trecere dintre ani este un eveniment deosebit pentru mulți dintre noi. Fie că-l petrecem în familie, fie că mergem în vizită sau la restaurat, cu siguranță pregătim și acasă bucate. Pentru a avea un an mai dulce, nelipsite de pe masa de sărbătoare sunt deserturile.

Iată 3 rețete de prăjituri pentru noaptea de Revelion, pe care să le prepari împreună cu cei mici!

Prăjitura Albă ca Zăpada

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 150 ml ulei
  • 3 ouă
  • 150 g zahar
  • 1 plic amoniu stins în 10 ml oțet
  • un praf de sare
  • faină cât cuprinde

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 250 g unt
  • 100 g amidon alimentar
  • 300 ml lapte
  • două oua
  • 150 g zahar
  • zeama și coaja de la lămâie

Mod de preparare:

  • Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert.
  • Separat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece.
  • Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot.
  • Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol.
  • Când este rece se spumează împreună cu unt, zeama și coaja de la o lămâie.
  • Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins în oțet, praf de sare și amestecăm până se dizolvă zahărul.
  • Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi întinsă.
  • Foile se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt circa 10 minute. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt între ele.
  • Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așază o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă circa 10 minute, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr farin și se porționează după preferință.
  • Chec cu portocale

Ingrediente necesare:

  • 250 g făină;
  • 200 g zahăr pudră;
  • 180 ml suc de portocale proaspăt;
  • 180 g zahăr;
  • 130 ml ulei;
  • 3 portocale – doar coaja rasă;
  • 3 ouă;
  • 50 g amidon de porumb;
  • O lingură cacao;
  • Un plic praf de copt;
  • Un vârf cuțit praf de sare;
  • Un vârf cuțit bicarbonat;
  • Sucul de la o lămâie.

Mod de preparare:

  • Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.
  • Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.
  • Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
  • Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.

Cremșnit

Ingrediente necesare:

  • un pachet foi cremşnit (cremeş)
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 500 ml lapte
  • 4 ouă
  • 4 linguri făină
  • 10 linguri zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 g zahăr pudră

Mod de preparare:

  • Făina cu 100 ml lapte se amestecă și se lasă deoparte. Restul laptelui împreună cu ouăle, zahărul și zahărul vanilinat se pun pe foc amestecând continuu.
  • Când fierbe, se pune compoziţia de făina cu lapte și se continuă fierberea amestecând continuu. Este gata când se obţine o cremă groasă. Se lasă să se racească și apoi se mixează pentru a obţine o cremă foarte fină.
  • În tava de aragaz se așază o primă foaie, se toarnă crema care se întinde cu o spatulă sau cu un cuţit cu lama groasă, apoi se toarnă frișca bine bătută, se nivelează, se acoperă cu o altă foaie și se dă la rece de pe o zi pe alta.
  • Se taie cu un cuţit foarte bine ascuțit și se servește presarată cu zahăr pudră din abundenţă.

Spor la gătit și Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.