Hipocalcemia sau scăderea de calciu reprezintă o scădere a nivelului de calciu din sânge sub pragul de 8,8 mg/dl (pentru calciul seric total) sau sub 4,7 mg/dl (pentru calciul ionic). Aceasta poate fi cronică, cauzată de o altă afecțiune, sau tranzitorie, în cazul unei activități fizice intense sau al unui stres emoțional puternic. Căderea de calciu este adesea responsabilă pentru stările de iritabilitate și tulburările de concentrare, furnicături la nivelul buzelor, degetelor și picioarelor, încordare și durere musculară, iar în forma cronică – de depresie, confuzie, tulburări de personalitate sau chiar convulsii.
Hipocalcemia poate fi determinată de o problemă a glandelor paratiroide, precum și de alimentație, tulburări renale sau de anumite medicamente. Aceasta se depistează în urma analizelor de sânge, iar pentru tratament sunt folosite suplimentele de calciu și vitamina D.
În organismul nostru există circa 1-2 kg de calciu. Majoritatea este depozitat în oase (cca 99%), dar există calciu prezent și în sânge. Aproximativ 40% din calciul din sânge este legat de proteinele din sânge, în principal de albumină și nu deține o funcție activă în organism. Doar calciul nelegat de proteine influențează funcțiile organismului. Hipocalcemia apare atunci când nivelul calciului nelegat este scăzut.
Cauzele scăderii de calciu
- Un nivel scăzut de hormon paratiroidian
- Lipsa răspunsului pentru un nivel normal de hormon paratiroidian
- Lipsa glandelor paratiroide la naștere
- Un nivel scăzut de magneziu
- Deficitul de vitamina D
- Tulburări renale
- Consum inadecvat de calciu
- Tulburări care reduc absorbția calciului
- Pancreatita
- Anumite medicamente
Simptomele hipocalcemiei
Atunci când nivelul de calciu este moderat scăzut, nu provoacă simptome. În cazul în care acesta e scăzut mai mult timp, pielea este uscată, cu scuame, unghiile friabile și parul aspru. De asemenea, sunt frecvente crampele musculare la spate și picioare. În timp, scăderea de calciu duc la confuzie, pierderi de memorie, delir, depresie și halucinații. Atunci când nivelul de calciu e readus la normal, aceste simptome dispar.
- Spasme musculare;
- Crampe musculare;
- Amorțire și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor și chiar la nivelul feței;
- Unghii fragile moi sau uscate;
- Creșterea lentă a părului;
- Piele fragilă, subțire;
- Depresie;
- Halucinații și delir;
- Stare de confuzie sau pierderi de memorie;
- Fracturi ale oaselor;
- Convulsii;
- Paralizii ale limbii;
- Tetanie cu spasm laringian;
- Tulburarea ritmului cardiac.
Ce e de făcut
O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt esențiale. Astfel, pentru a nu avea hipocalcemie, este necesar de consumat alimente bogate în calciu și care ajută la menținerea unei sănătăți generale bune: lapte și derivate din acesta, tofu, migdale, sardine, smochine, pătrunjel, fasole, nuci, semințe, spanac, năut, ovăz, chia, legume cu frunze verzi, cereale integrale, pâine și produse de panificație din grâu.
Sursa foto – Unsplash