Idei de cină caldă pentru serile geroase

Seara, după o zi de lucru, tot ce ne dorim e o cină caldă alături de oamenii dragi. În astfel de momente dispare toată grija și oboseala de peste zi și tot ce contează este pacea și liniștea din casă. Aceste idei de cină caldă pentru serile geroase de iarnă te vor ajuta să nu-ți mai faci griji cu privire la ce să gătești. Sunt feluri de mâncare simple, rapide și un adevărat răsfăț după o zi obositoare!

Tartine fierbinți cu cașcaval și șuncă

Pentru a face aceste mini-tartine fierbinți, ai nevoie de: o baghetă franţuzească albă, unt, cașcaval, șuncă, roșii cherry, oregano.

Se taie bagheta în felii cu grosimea de 1 cm. Se ung cu unt. Feliile de şuncă (tăiate foarte subţiri) se împachetează în 4 şi se aplică pe feliile de pâine. Caşcavalul se rade şi se aplică topping pe mini-tartine. Se pun tartinele la cuptor până se rumenesc. Când se scot de la cuptor, se ornează cu roșii cherry si oregano. Se servesc fierbinţi!

Orez prăjit cu ouă și legume

Ai nevoie de: 250 g orez cu bob lung, 400 ml apă, 150 g legume congelate, 2 ouă medii, 1 ceapă verde pentru decor, 3 linguri ulei vegetal, 1 lingură sos de soia, sare.

Spală orezul în multe ape, apoi pune-l la fiert în 400 ml de apă, la foc mediu, până dă în clocot. Amestecă, dă la foc mic și fierbe încă 15 minute. Oprește focul și nu ridica de pe cratiță capacul încă 10 minute. Cu ajutorul unei furculițe aerează orezul, apoi lasă la răcit pentru minimum 6 ore. Într-o tavă călește legumele timp de 2-3 minute. În altă cratiță, toarnă ouăle bătute și amestecă încontinuu. Adaugă orezul și amestecă încă 2-3 minute. Adaugă apoi legumele, amestecând din nou. Adaugă sare, amestecă și oprește focul. Decorează cu ceapă tocată atunci când pui orezul în bol.

Ciuperci cu bacon și cașcaval

Pentru această rețetă ai nevoie de: 500 gr ciuperci mari, 200 gr caşcaval afumat, 150 gr bacon, O legătură mică de mărar, 1-2 linguri smântână, condimente după gust.

Se spală şi se curăţă ciupercile, folosindu-se doar pălăriile. Se taie mărunt baconul şi mărarul, se adaugă smântână, sare şi piper, se rade caşcavalul. Cu amestecul obținut se umplu ciupercile. Deasupra se pune câte o linguriţă de caşcaval ras și se dau la cuptor până se rumenesc. Se servesc fierbinţi!

citește și: Alimente care ne încălzesc în perioada rece a anului

Peperonata

Pentru a face această mâncare italiană cu ardei, ai nevoie de: 800 g ardei gras în mai multe culori, 1 ceapă roșie foarte mare sau 2 cepe medii (cca 250g), 6 linguri ulei măsline, 2 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper, 150 ml suc de roșii.

Toacă ceapa julien, apoi călește-o. Spală ardeii, curăță-i și taie-i felii groase de 1 cm. Pune feliile de ardei peste ceapă și acoperă cu capac. Lasă la foc mic timp de 20 de minute, amestecând ocazional. Când ardeii s-au înmuiat, adaugă sucul de roșii, sare, piper, usturoi și lasă încă 5 minute sub capac.

Șnițel din piept de pui cu salată sau legume sotate

Ai nevoie de: 600 g piept de pui, sare, piper proaspăt măcinat, 150 g făină, 3 ouă, 150 g pesmet, ulei de gătit.

Pentru început, taie pieptul de pui pe lungime în fâșii subțiri, apoi asezonează-le cu sare și piper negru. În trei vase pune: ouă bătute cu un pic de sare, făină și pesmet. Treci puiul prin făină, acoperindu-l bine pe ambele părți, apoi scufundă-l prin ou, după care tapetează-l cu pesmet. Procedează așa cu toate bucățile de carne. Pune apoi într-o tavă uleiul de gătit, iar atunci când este încins, prăjește șnițelele pe ambele părți, până când se rumenesc uniform. Scoate-le apoi pe un șervețel și lasă-le să absoarbă excesul de grăsime. Savurează-le cu o porție de salată sau legume sotate.

Poftă bună!

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.