Brațele mamei reprezintă o lume întreagă pentru copilul mic. Atunci când plânge, caută să stea în brațe, atunci când este fericit, vrea să fie ținut pe brațe. Brațele mamei sunt binecuvântate și pline de iubire, aduc liniște, alinare și bucurie. O îmbrățișare din partea mamei este vindecătoare și are numeroase alte beneficii!
Iată care este importanța îmbrățișărilor pentru copiii mici și ce se întâmplă în creierul lor în astfel de momente!
Aduc fericire
Atunci când copilul este îmbrățișat, nu doar că îi crește stima de sine și încrederea, dar îl face să se simtă iubit și fericit. În astfel de momente dispar hormonii stresului și organismul eliberează oxitocina.
Tratează bolile
Hormonul oxitocinei face minuni și în cazul bolilor. Atunci când copilul este îmbrățișat, acest hormon este eliberat în organismul celui mic și îl ajută să prevină sau să se facă bine dacă este bolnav. Din acest motiv, îmbrățișarea mamei devine un leac pentru copil. Oxitocina contribuie la vindecarea rănilor și stopează procesul de inflamație.
Ajută la creșterea copilului
Psihologii susțin că un copil are nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește. Oamenii de știință au descoperit că organismul copilului încetează să crească normal când este lipsit de contactul fizic, în special de îmbrățișări, chiar dacă primește un aport regulat de vitamine și alți nutrienți necesari. În timpul îmbrățișării este eliberată oxitocina, care stimulează creșterea. Odată cu oxitocina, se activează hormonii de creștere: IGF-1 cu rol vital în dezvoltarea normală a oaselor și în creșterea țesuturilor și NGF – factorul de creștere a nervilor.
Calmează crizele copiilor
Mulți părinți, atunci când copiii fac crize, refuză să-i îmbrățișeze considerând că astfel le oferă o lecție. Nimic mai greșit! Îmbrățișările îl ajută să se calmeze și îi arată copilului că indiferent de ce face și cum se simte, suntem lângă el și îl iubim necondiționat. Atunci este produsă oxitocina, hormonul dragostei, care face minuni în calmarea crizelor.
Îi fac mai deștepți
Copiii au nevoie de atingere fizică și stimulare senzorială. Atunci când sunt îmbrățișați des, nu există întârzieri în dezvoltare, abilitățile motorii sunt mai pronunțate și copiii devin mai deștepți, căci li se dezvoltă latura cognitivă.
Îl ajută să devină empatic
Empatia este o deprindere extrem de importantă. Atunci când este îmbrățișat, un copil dă frâu liber emoțiilor și sentimentelor. La fel e și în cazul mamei. Astfel de momente îi arată celui mic ce este empatia, înțelegea celorlalți și iubirea.
Consolidează relația părinte-copil
Când este îmbrățișat, un copil se simte în siguranță, știe că nu este singur și poate apela oricând la brațele călduroase ale mamei. Îmbrățișările sporesc încrederea în alte persoane, reduc teama și îmbunătățesc sentimentul de securitate.
Important! Cele enumerate mai sus nu se referă doar la relația copilului cu mama, ci și cu tatăl.
Tu de câte ori pe zi îți îmbrățișezi copilul?
Sursa foto – Unsplash