Metode eficiente pentru a păstra căldura în locuință

Odată cu sosirea anotimpului rece, dar și cu majorarea prețurilor la energia termică, suntem cu toții în căutare de metode eficiente pentru a păstra căldura în locuință. Deoarece confortul termic este pentru mulți dintre noi o preocupare, iar menținerea căldurii în casă este o prioritate, în acest articol venim cu mai multe idei utile, eficiente și care nu necesită cheltuieli.

Izolează pereții casei

Poate nu știai, însă spațiul în care locuiești poate fi izolat atât în interior, cât și la exterior. Aceasta oferă izolație fonică și termică, dar și hidroizolație și o poți face cu diverse materiale, în funcție de preț, locul unde se folosește, rezistență termică, proprietăți ecologice. Poți izola pereții casei cu: vata minerală de sticlă, vata minerală balzatică, celuloză, polistiren expandat sau extrudat, tencuială termoizolantă, plăci termoizolante cu vacuum, plută, paie, stuful, folie reflectivă cu straturi multiple de aluminiu sau chiar cărămizi și alte materiale de construcții moderne termoizolante.

Izolează geamurile și ușile

Pentru a izola ușile și ferestrele nu ai nevoie de specialiști sau prea mari cheltuieli. Poți face acest lucru cu costuri minime, folosind benzi autoadezive cu burete sau pernuțe sau rulouri speciale care blochează curenții de aer. Toate se găsesc în magazinele cu articole pentru casă.

Nu acoperi caloriferele

De obicei, caloriferele sunt adesea acoperite cu perdele sau draperii, prin care căldura iese mai greu în încăpere. De aceea, nu le mai acoperi, pentru a nu împiedica distribuția căldurii în toată casa. În plus, în spatele caloriferului, pe perete, poţi pune folie de aluminiu care va degaja căldura în încăpere, iar aceasta nu se va pierde prin perete.

Încălzește local

Atunci când în toată casa ai aceeași temperatură, însă într-o anumită încăpere îți dorești să fie mai cald, nu e nevoie să ridici temperatura în toate camerele. Folosește o aerotermă sau un radiator pentru a crește temperatura doar în acea cameră, în loc să pornești centrala pentru a încălzi toată casa.

Pune covoare pe podele

Chiar dacă ai scos din casă toate covoarele, e momentul să le aduci înapoi. Acestea chiar țin de cald! Covoarele nu sunt doar un obiect de decor, ci au un scop mult mai important – de a menține căldura. Deci, covoarele aşternute pe jos reţin căldura şi previn pierderea ei prin podea.

Totuși, chiar dacă ții cont de aceste sfaturi, nu uita că aerisirea locuinței este extrem de importantă. Fă acest lucru în fiecare dimineață sau atunci când ieși cu copilul la plimbare. Evită să lași geamul oscilobatant deoarece se va aerisi mai greu, iar casa va pierde căldura mult mai ușor. 15 minute de aerisire a încăperilor, cu geamul perfect deschis, sunt suficiente.

Tu cum vei mai păstra căldura în locuință în această toamnă-iarnă?

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.