Talus Valgus este o diformitate localizată la nivelul labei piciorului. Acesta se întâlnește des la nou-născuți și se manifestă prin devierea poziției labei piciorului înspre partea dorsală, în timp ce sprijinirea se face pe marginea interioară. Cauza apariției piciorului valgus este poziția fătului în uter, cu picioarele încrucișate. Piciorul valgus poate apărea și la adulți, atunci când aceștia poartă încălțăminte necorespunzătoare, au un mers incorect sau o greutate care influențează modul în care persoana calcă.
Cum se tratează piciorul valgus
Uneori, la bebeluși, această afecțiune poate să dispară de la sine, însă de cele mai multe ori este recomandat masajul kinetoterapeutic, care poate dura câteva luni sau chiar câțiva ani.
Acest tip de masaj se realizează în fiecare seară, timp de 10-15 minute. Este indicat deoarece ajută la întinderea mușchilor și tendoanelor pentru a reface poziția normală a labei piciorului.
Atunci când copilul învață să meargă, este recomandată purtarea unor ghete ortopedice care îi vor corecta mersul. Astfel de ghete sunt uneori recomandate și bebelușilor pe timpul nopții.
De obicei, piciorul valgus se vindecă până la vârsta școlară, iar cazurile în care copilul are nevoie de orteză sau chiar intervenție chirurgicală sunt extrem de rare.
Important! Pe tot parcursul tratamentului părintele trebuie să mențină constant legătura cu medicul ortoped. Astfel se va ține evidența procesului de refacere.
Sursa foto – Unsplash