Alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al unui copil

Părinții sunt cei care trebuie să aibă grijă de cât, cum și ce mănâncă ai lor copii. Este bine cunoscut faptul că din meniul zilnic al acestora nu trebuie să lipsească fructele, legumele, grăsimile sănătoase. Acestea sunt esențiale pentru o bună dezvoltare. Dar mai sunt și alte alimente care, atunci când sunt consumate de către cei mici, îi ajută să crească mai sănătoși fizic și psihic.

Iată o listă de alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al unui copil!

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt adevărate surse de vitamine, minerale şi fibre. Spanac, varză de Bruxelles, urzici, leurdă, ruccola – toate pot fi introduse în alimentație încă din perioada diversificării, pentru ca cel mic să le îndrăgească.

Fructele de pădure

Indiferent de sortimentul de fructe de pădure, acestea sunt alimente care trebuie incluse în dieta zilnică. Fructele de pădure au o cantitate mare de vitamine şi de antioxidanţi, cu numeroase beneficii asupra digestiei. Acestea pot fi folosite la prepararea deserturilor, a băuturilor sau pot fi consumate ca atare. Când e sezonul acestor fructe, le poți congela pentru perioada iernii.

Nucile

Din dieta copiilor nu trebuie să lipsească nucile, care sunt o bună sursă de proteine, magneziu, vitamina B, dar şi de grăsimi sănătoase. Migdale, caju, fistic, nuci, alune – pot fi oferite ca atare copilului, dar şi ca ingredinte în deserturile lui preferate.

Peștele

Pentru aportul de acizi grași Omega-3, necesari dezvoltării cerebrale, oferă-i copilului tău alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi peştele sau fructele de mare. Este indicat să consume două porţii pe săptămână. Somonul, tonul, păstrăvul, creveții, bogați în proteine, sunt esențiali pentru copii.

Semințele

Fie că e vorba de semințele de floarea-soarelui, de in, chia, de dovleac, de susan sau de cânepă, seminţele nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Acestea sunt bogate în magneziu, fibre alimentare, proteine şi grăsimi sănătoase. Foloseşte-le atunci când prepari salate, supe, piureuri sau presară-le peste fructe înainte de consum. Ideal ar fi să le macini și să le hidratezi, pentru a fi mai ușor asimilate.

Legumele și fructele portocalii

Cartoful dulce, dovleacul plăcintar, morcovii, mango, kaki, pepenele galben sunt alimente care aduc acelaşi aport de vitamine (în special A şi C), de potasiu şi de betacaroten. Acestea trebuie consumate zilnic și pot fi folosite la prepararea diverselor mâncăruri.

Cerealele integrale

Orezul brun, pastele din grâu integral, quinoa, hrişca şi amarantul nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Acestea reduc riscul de afecţiuni cronice şi aduc numeroase beneficii sănătăţii digestive. Pot fi folosite atât la prepararea mâncărurilor cu legume, cât şi cu fructe.

Ține minte: Un copil sănătos și fericit este un copil care se alimentează corect!

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.