În perioada sarcinii, o femeie experimentează stări și experiențe diverse. Acesteia i se recomandă multe analize, ecografii, teste și alte investigații, care o împiedică să se bucure în pe deplin de această perioadă, pe de o parte, dar și o asigură că ea și bebelușul sunt pe deplin sănătoși. Printre analizele recomandate de medici în sarcină este și testul TORCH.
Ce înseamnă profilul TORCH și ce riscuri prezintă pentru bebeluș, îți spunem în cele ce urmează.
Ce este profilul TORCH
Profilul TORCH, recomandat în diagnosticarea anumitor infecții care pot afecta dezvoltarea fetusului pe parcursul sarcinii, este un test din sânge care vizează titrul anticorpilor IgG și IgM, specifici anumitor boli infecțioase. TORCH este de fapt un acronim rezultat prin alăturarea inițialelor celor cinci grupe de infecții care pot fi depistate: toxoplasmosis, other viruses, rubella, cytomegalovirus, herpes simplex virus.
Din păcate, există o serii de infecții și viruși care pot afecta bebelușul, de aceea este foarte important ca o viitoare mamă să meargă regulat la controlul medical. Cu seturile de analize TORCH se poate depista dacă sarcina este expusă vreunui risc și se vor măsurile necesare din timp.
Profilul TORCH este format din 8 analize: Toxoplasma Ig M și Ig G, Virusul Rubeolei Ig și Ig M, Citomegalovirus Ig G și Ig M și Virusul herpetic 1 și 2 și este indicat să fie făcut încă din perioada de concepție. Rezultatul profilului TORCH arata dacă în corpul mamei există sau nu anticorpi specifici acestor boli.
T – Toxoplasmoza sau toxoplasma Gondii
Toxoplasma poate cauza malformații severe fătului. Cel mai des, toxoplasmoza se transmite prin consumul de carne crudă sau semipreparată și legume nespălate. De asemenea, infectarea se întâmplă destul de frecvent și prin contactul cu pisicile și fecalele acestora.
O – Others/altele
Aici sunt incluse infecții precum sifilis, hepatita B, infecția cu entorvirus sau virusul HIV.
R – Rubeola
Dacă gravida nu este imunizată și se infectează cu virusul rubeolei în primul trimestru de sarcină, fătul poate dezvolta afecțiuni precum: cataractă, surditate, anomalii osoase, neuropatii. Aceasta este transmisă prin cale directă sau aeriană, în special primăvara și iarna.
C – Cytomegalovirus
Infectarea cu acest virus în primele patru luni de sarcină, are consecințe grave asupra fătului. Acesta poate dezvolta afecțiuni ca microcefalie, afecțiuni ale sistemului nervos central și se poate ajunge până la oprirea sarcinii din evoluție. Infecția se face pe cale sexuală, prin transfuzii de sânge sau se poate produce atunci când este reactivată o infecție latentă.
H – Herpes simplex virus
Infecția cu acest virus în timpul sarcini poate cauza avortul spontan, deces intrauterin, malformații cerebrale sau cardiace.
Ce riscuri prezintă pentru bebeluș rezultatul pozitiv
Dacă testul TORCH are rezultat pozitiv, nu înseamnă neapărat că infectia a fost transmisă și la făt. Din fericire, aceste infecții pot fi ținute sub control sau pot fi tratate. Important este adresarea la timp la medic.
Sursa foto – Unsplash