Ce trebuie să știm despre dinții de lapte ai copiilor

Dinții de lapte reprezintă prima dentiție a oricărei persoane. Aceștia sunt temporari, dar mai târziu sunt înlocuiți cu dinții permanenți. Dinții de lapte se numesc astfel datorită culorii albe strălucitoare. Și dinții de lapte au nervi, nu doar dinții definitivi, de aceea afecțiunile dinților de lapte pot da dureri dentare profunde. Majoritatea copiilor au 20 de dinți de lapte, iar primii care apar sunt incisivii. Tot incisivii sunt și primii care cad, în jurul vârstei de 6 ani, proces care poate continua până la 12 ani.

Iată ce trebuie să știm despre dinții de lapte ai copiilor!

Când apar dinții de lapte

De obicei, dinții de lapte apar de la vârsta de 6 luni. Acest moment ar trebui să coincidă și cu prima vizită la medicul stomatolog, care va discuta cu părintele despre eventualele probleme stomatologice care ar putea apărea la copil și va programa o altă vizită.

E important de notat că primii dinți pot apărea diferit la fiecare copil, uneori chiar la 3 luni sau după vârsta de un an.

Dinții de lapte sunt în număr de 20: 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 4 primi molari, 4 molari secundari. Dinții definitivi mai cuprind: 4 primi premolari, 4 premolari secundari, 4 molari terțiari.

Când cad dinții de lapte

De obicei, dinții de lapte încep să cadă pe la 6 ani. Chiar dacă nu este o regulă valabilă pentru fiecare copil, aceștia cad într-o anumită ordine. Primii care cad sunt incisivii centrali, urmați de cei laterali. Până la vârsta de 12 ani, vor cădea și caninii, molarii primi și molarii secunzi.

Cum îngrijim dinții de lapte

E bine de știut că dinții de lapte sunt extrem de importanți, de aceea trebuie îngrijiți și păstrați așa cum se cuvine, chiar dacă ei cad în timp. Vizitele la medicul stomatolog sunt cruciale, iar orice carie sau problemă care apare, trebuie tratată imediat.

La fel de importantă este și alimentația, care asigură o dantură sănătoasă și puternică. De asemenea, specialiștii recomandă părinților să nu își lase copilul să stea prea mult cu suzeta în gură și, în general, să fie atenți la potențiale obiceiuri nocive din acest punct de vedere, cum ar fi dormitul cu degetul în gură sau suptul degetului.

Dacă controalele sunt făcute la intervalele recomandate de către specialist, nici eventualele probleme nu vor fi grave sau dureroase.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.