5 rețete tradiționale de vopsire a ouălor de Paște

În Joia Mare, gospodinele obișnuiesc să vopsească ouăle pentru masa de Paște. Pentru aceasta, folosesc fie vopsea din comerț, fie metode cunoscute din moși-strămoși, care sunt inofensive și dau rezultate impecabile. Mai cu seamă în familiile unde există copii mici, nici nu ar trebui să fie cumpărate vopseli „la plic”.

Iată 5 rețete tradiționale de vopsire a ouălor pentru masa de Paște!

Vopsește ouăle cu suc de sfeclă roșie

Pentru a da ouălor o culoare frumoasă, folosește sucul de sfeclă roșie. Fierbe sfecla roșie, bine curățată de coajă, cu 1 lingură de sare și 1 lingură de oțet. Astfel, vei obține sucul. Pune ouăle deja fierte în acest suc și lasă-le peste noapte. În funcție de concentrația sucului și de culoarea cojii de ou, vei obține nuanțe de la roz deschis până la un roșu intens sau chiar maro.

Vopsește ouăle cu ceai negru

Frunzele de ceai negru pot fi folosite la vopsirea ouălor pentru masa de Paște. Pentru aceasta, pune la infuzat ceaiul, apoi adaugă o lingură de oțet și ouăle. Lasă-le peste noapte.

Vopsește ouăle cu iarbă verde sau spanac

Dacă vrei să vopsești ouă de culoare verde, tot ce trebuie să faci este să fierbi spanacul sau iarba, cu o lingură de sare și una de oțet. În lichidul obținut, lasă ouăle deja fierte pentru câteva ore sau peste noapte. Vei obține ouă de la verde deschis până la verde închis.

Vopsește ouăle cu varză roșie

Pentru a obține ouă vopsite în nuanțe de albastru sau mov, folosește varză roșie. Toacă varza în cuburi, apoi adaugă o lingură de sare și una de oțet și fierbe timp de 30 de minute. Când s-a răcorit, pune în sucul obținut ouăle deja fierte și lasă-le peste noapte.

Vopsește ouăle cu coji de ceapă

Pentru a vopsi ouăle cu coji de ceapă, ai nevoie de mai multe coji de la ceapa obișnuită sau de la cea roșie. Spală bine cojile, apoi pune-le la fier, timp de 30 de minute, cu o lingură de sare și una de oțet. În soluția obținută, lasă ouăle deja fierte, peste noapte.

Sfaturi utile pentru atunci când vopsești ouăle

  • Înainte de a le vopsi, spală-le bine cu o cârpă moale
  • Nu pune ouăle la fiert direct scoase din frigider. Lasă-le la temperatura camerei
  • Pentru a obține culori pastelate, folosește ouă cu coaja albă
  • Indiferent de culoarea pe care vrei să o obții, adaugă o lingură de oțet, care va ajuta la accelerarea procesului de vopsire și la menținerea culorii
  • Vopseaua naturală lasă pete, de aceea fii atentă!

Tu ce alte metode de a vopsi ouăle natural cunoști?

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.