Colestaza de sarcină, colestaza obstetricală, colestaza interhepatică sau colestaza gravidelor este o afecţiune temporară cauzată de o disfuncţie hepatică apărută în perioada sarcinii. De obicei, aceasta apare în al treilea trimestru și se manifestă prin mâncărime severă la nivelul mâinilor și picioarelor. Deși nu reprezintă un risc pe termen lung pentru mamă, colestaza poate pune în pericol dezvoltarea fătului.
De ce apare colestaza gravidelor
Cauza apariției colestazei nu este cunoscută, însă se crede că hormonii ar avea un rol important în acest sens.
Printre factorii de risc se mai enumeră:
- istoricul familial sau personal de colestază de sarcină (dacă ai avut această afecțiune, riscul de a apărea la o altă sarcină este de 90%)
- afecțiuni hepatice preexistente sarcinii
- sarcină gemelară
- sarcină obținută prin fertilizare in vitro
Manifestări ale bolii
Colestaza de sarcină se manifestă prin:
- mâncărime intensă
- îngălbenirea pielii
- îngălbenirea albului ochilor
- urină închisă la culoare
- scaune deschise la culoare
- greață
- scăderea poftei de mâncare
De cele mai multe ori, unicul simptom prin care se manifestă această boală sunt mâncărimile mâinilor și picioarelor (palme și tălpi).
De ce este periculoasă colestaza
Pentru femeia însărcinată, colestaza nu este periculoasă, căci aceasta va dispărea la câteva zile după naștere, fără a afecta ficatul. Însă colestaza poate provoca nașterea prematură, cât și pot apărea complicații severe la copil.
Ce e de făcut
Colestaza gravidelor nu se tratează, însă există anumite medicamente care ameliorează senzația de mâncărime și previn complicațiile a bebeluș.
Pentru a calma mâncărimile, medicul va recomanda introducerea mâinilor și a picioarelor in apă călduță, creme cu corticosteroizi, cât și unele medicamente.
Pentru prevenirea complicațiilor la făt, medicul va indica ecografii și teste non-stres, analize de sânge și inducerea travaliului.
De asemenea, periodic va trebui să efectuezi analize medicale: acizi biliari totali, bilirubina totală, ALAT, ASAT.
Ai grijă de tine și de cei dragi!
Sursa foto – Unsplash