Fațetele dentare – Tot ce trebuie să știi despre ele

Multe persoane evită să zâmbească larg din cauza dinților cariați, pătați sau deformați. Pentru ele, dacă își doresc dinți drepți și albi fără să treacă prin stresul purtării îndelungate a unui aparat dentar, există o soluție – fațetele dentare. Cu ajutorul acestora se poate obține o dantură corect aliniată și frumoasă într-un timp scurt.

Ce sunt fațetele dentare

Fațetele dentare sunt construcții protetice unidentare, reprezentate de o foiță de oxid de zirconiu sau ceramică. Acestea sunt realizate doar în laboratoare de tehnică dentară specializată, iar aplicarea lor se face prin cimentarea suprafeței vizibilă a dinților.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele se clasifică în două categorii:

PREP – își iau numele din procedura necesară preparării în prealabil a dinților. Acest lucru implică o șlefuire de 0.3 mm și până la 0.8 mm din smalțul vestibular. Acestea sunt indicate atunci când pacientul își dorește o schimbare a aspectului dinților sau atunci când dinții sunt mai voluminoși.

NO PREP – nu impun o preparare în prealabil a dinților, iar de obicei sunt folosite pentru dinții mici care prezintă spații interdentare. Acestea sunt foarte asemănătoare cu lentilele de contact. Fațetele NO PREP nu vor provoca dureri la aplicare, culoarea este una permanentă, sensibilitatea dentară va fi înlăturată pentru că prelucrarea smalțului nu se efectuează, iar pacientul poate oricând să revină la aspectul dinților naturali.

Ce obții dacă îți pui fațete dentare

Cu ajutorul fațetelor dentare:

  • Acoperi cu succes micile imperfecțiuni ale dinților
  • Îți asiguri un zâmbet alb și strălucitor
  • Acestea nu se pigmentează în urma consumului de alimente
  • Sunt rezistente la diferiți agenți fizici și chimici
  • Au proprietăți asemănătoare cu cele ale smalțului natural
  • Nu necesită întreținere specială și nu sensibilizează dinții.

Cui sunt recomandate

  • Pacienților care prezintă Zâmbet Gingival (Gummy Smile)
  • Pacienților cu spațiu între dinți, din cauza lipsei acestora
  • Pacienților cu dinți consumați

Cât vor dura fațetele dentare

În general, totul depinde de stilul de viață. Dacă nu sunt respectate recomandările medicului, acestea se vor deteriora foarte ușor și rapid. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le va da medicul în ceea ce privește păstrarea fațetelor cât mai mult timp este renunțarea la obiceiurile vicioase dăunătoare, cum ar fi: Rosul pixului, unghiilor sau a altor materiale dure. Dinții fațetați nu vor trebui să fie supuși unor forte excesive. Igiena este și ea un actor foarte important în acest proces deoarece dinții fațetați încă pot fi afectați de carii.

Curios! Cel care a inventat primele fațete dentare de porțelan este Charles L. Pincus, un stomatolog celebru de la Hollywood.

sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.