10 cauze ale apariției amețelilor la femei

Probabil că ți s-a întâmplat și ție ca, atunci când faci mișcări bruște sau te agiți prea mult, să simți că amețești. Nu este o senzație plăcută și nici nu trebuie să stai liniștită dacă observi că amețești prea des. În spatele acestui simptom se pot ascunde multe afecțiuni, de aceea este foarte important să te adresezi la un medic.

Iată care sunt 10 cauze ale apariției amețelilor la femei!

Ridicarea bruscă – Este un fenomen obișnuit, datorat tendinței sângelui de a rămâne în vasele de la nivelul picioarelor, ca urmare a acțiunii forței gravitaționale.

Hipotensiune – Hipotensiunea instalată brusc poate determina senzație de amețeală, care cel mai frecvent e resimțită ca și senzație de slăbiciune, cădere în gol. Hipotensiunea poate apărea la ridicarea bruscă sau în sarcină.

O inflamație – Amețeala poate fi cauzată de inflamația sau presiunea unei tumori non-canceroase, cum ar fi un meningiom. Tot odată, ai putea simți presiune în urechi sau că începi să auzi mai prost.

Anumite medicamente – Amețeala poate fi cauzată de anumite medicamente, de exemplu, antibiotice, anticonvulsive sau aspirină. De aceea, niciodată nu administra medicamente fără prescripție medicală, iar dacă observi că amețești în continuare, adresează-te unui specialist pentru a-ți schimba schema de tratament.

Durerea de cap – Uneori amețeala este generată de cefalee intensă (dureri de cap), instabilitate și dublă viziune.

Deshidratarea – Reglarea presiunii sangvine, deși funcționează normal, nu reușește să mențină fluxul corespunzător în etajul superior datorită deficitului de sânge. De aceea, bea suficientă apă și vor dispărea amețelile.

Infecții ale tractului digestiv – Infecțiile tractului digestiv virale sau bacteriene au de cele mai multe ori ca și simptome grețurile, vărsăturile și diareea, însoțite de amețeli care se accentuează dacă apare deshidratarea.

Hipoglicemie – Hipoglicemia apare când nivelul glucozei din sânge scade sub normal. Acest lucru se întâmplă dacă nu mânci suficient sau dacă consumi alcool (alcoolul scade nivelul glucozei din sânge). Câteva dintre simptomele acesteia sunt amețeala descrisă ca și senzație de slăbiciune, plutire sau instabilitate, oboseală, durere de cap, iritabilitate, dificultăți de concentrare.

Anemia – Deficitul de Fier poate determina anemie, situație în care cantitatea de sânge oxigenat scade sub nivelul necesar organismului nostru pentru a funcționa optim. Anemia poate determina senzație de amețeală severă, care se intensifică la cel mai mic efort. Amețeala este însoțită de senzație de oboseală pronunțată.

Sarcină – Unele dintre femeile însărcinate spun că se simt obosite şi că ameţesc mai des. Dacă presupui că acesta e motivul, un test de sarcină te-ar putea ajuta să afli răspunsul.

Ce să faci dacă amețești?

  • În primul rând, adresează-te unui medic pentru ajutor
  • Dacă bănuiești că amețelile apar din cauza medicamentelor, schimbă schema de tratament
  • Atunci când te ridici din pat, fă-o ușor și asigură-te că ai de ce să te sprijini
  • Hidratează-te suficient
  • Fă sport

Dacă ai simptome cum ar fi amețeli sau pierderea echilibrului constant, ar trebui să te vadă specialistul cât mai repede posibil.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.