Incontinența urinară la femei. Ce este și cum se tratează

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului vezicii urinare. Aceasta apare de cele mai multe ori atunci când mușchii vezicii se strâng brusc, iar mușchii sfincterului nu sunt suficient de puternici pentru a strânge uretra. La femei, cele mai frecvente două tipuri de incontinență urinară sunt incontinența de la stres și incontinența urinară imperioasă (vezica hiperactivă).

Incontinența afectează de două ori mai multe femei decât bărbați. Acest lucru este cauzat de sarcină, naștere și menopauză. Incontinența se manifestă prin scurgeri de urină în timpul râsului, strănutului sau a exercițiilor fizice, cât și atunci când nervii care controlează mușchii vezicii urinare și uretra au o problemă. De asemenea, e bine de știut că incontinența urinară poate fi tratată și ea nu prezintă o parte sau o etapă a îmbătrânirii.

ALTE CAUZE ALE INCONTINENȚEI

  • Constipație pe termen lung (cronică)
  • Leziuni ale nervilor la nivelul vezicii urinare
  • Exces de greutate
  • Intervenție chirurgicală la organele de reproducere
  • Efect secundar al medicamentelor diuretice
  • Consumul de cofeină
  • Infecții ale tractului urinar și ale vezicii urinare

TIPURI DE INCONTINENȚĂ URINARĂ

Incontinența urinară de la stres

Este cel mai frecvent tip care afectează femeile tinere și apare atunci când există stres sau presiune asupra vezicii urinare. În acest tip de incontinență, acțiunile cotidiene, cum ar fi strănutul, tusea sau râsul,  cât și mișcările bruște sau activitatea fizică, pot provoca scurgerile de urină.

Incontinenta urinară imperioasă

La femeile care au această incontinență, scurgerea de urină se întâmplă după o dorință puternică de a urina și înainte de a putea ajunge la baie. De asemenea, unele femei pot reuși să ajungă la baie, însă simt nevoia să urineze de mai mult de opt ori pe zi sau nu urinează mult. Este cel mai des întâlnită la femeile în vârstă și poate apărea oricând, în special în timpul somnului, în timp ce se aude apa curgând sau după consumul de apă.

Incontinența urinară mixtă

Aceasta este combinația dintre  incontinența la stres și cea imperioasă.

Incontinența urinară paradoxală

În acest tip de incontinență, organismul produce mai multă urină decât poate ține vezica. De asemenea, se manifestă prin vezica prea plină, care nu se poate goli și provoacă scurgerea urinei. Un alt simptom al incontinenței urinare paradoxale este urinarea frecventă a unei cantități mici sau picurarea constantă. Acest tip este mai rar întâlnit la femei.

CE TRATAMENT EXISTĂ

După ce medicul stabilește diagnosticul, în funcție de tipul de incontinență, acesta va recomanda și tratament.

  • Pentru început, va fi unul neinvaziv, care presupune un antrenament al vezicii urinare, mers la toaletă programat sau un management al lichidelor și al regimului alimentar.
  • De asemenea, există și exerciții speciale pentru întărirea mușchilor pelvieni, care implică kinetoterapie, fizioterapie sau exercițiile Kegel.
  • La fel, medicul ar putea recomanda și urinarea la anumite ore, pentru autoeducare.
  • Tratamentul invaziv va fi indicat în cazul simptomelor severe de incontinență urinară.
  • O altă metodă de tratament presupune injecțiile cu colagen sau colposuspensia retropubica – o intervenție chirurgicală care ajută la controlul incontinenței de stres.
  • De asemenea, în cazurile severe se poate monta o plasă de susținere, numită bandeletă, care este menită să elimine incontinența urinară de stres, oferind sprijin sub uretră.
  • Și terapia medicamentoasă poate fi prescrisă pentru relaxarea vezicii urinare.

Un mod de viață sănătos, menținerea sub control a greutății, o bună hidratare, renunțarea la obiceiuri nocive, cât și evitarea obiceiului de a micționa poate contribui la prevenirea incontinenței sau la ameliorarea simptomelor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.