Afecțiuni ginecologice care pot apărea la femei până la 30 de ani

Fiecare femeie, indiferent de vârstă, suferă uneori de diverse afecțiuni ginecologice. De obicei, acestea sunt ușoare și tratabile. Totuși, există și boli care, dacă nu sunt depistate la timp, se pot agrava și pot duce la imposibilitatea de a face copii.

În acest sens, orice femeie trebuie să cunoască afecțiunile cu care se poate confrunta la diferite etape ale vieții. Azi îți spunem despre bolile ginecologice care pot apărea până la 30 de ani.

Vaginită

Vaginita este o afecțiune care apare frecvent la una din două femei cu vârsta de până la 25 de ani. Aceasta este destul de neplăcută și se manifestă prin inflamație acută sau cronică la nivelul vaginului. Vaginita este provocată, de cele mai multe ori, de un dezechilibru al florei vaginale sau de infecții ale aparatului genital feminin. Aceasta poate apărea și în cazul în care femeia nu are o viață sexuală activă, dar se declanșează și în urma unui contact sexual sau a reluării activității sexuale după o perioadă de pauză. Astfel, în majoritatea cazurilor, vaginita are ca și factor declanșator dezechilibrul florei bacteriene normale.

Chistul ovarian

Chistul ovarian este un săculeț plin cu lichid care se dezvoltă la nivelul ovarelor. Cele mai multe chisturi sunt benigne și mai puțin de 10% au caracter malign. Chisturile ovariene sunt relativ frecvent întâlnite la femeile de vârstă fertilă. Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat în timpul vieții, majoritatea sunt de mici dimensiuni și dispar de la sine. Probabilitatea de a dezvolta chisturi ovariene este accentuată dacă există probleme hormonale, sarcină, endometrioză, infecții pelviene severe, istoric de chist ovarian.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare hormonală frecvent întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă, când pe ovare se pot dezvolta numeroase microchisturi. Conform studiilor, 1 din 10 femei este afectată. SOP se manifestă prin menstre neregulate și/sau prelungite ori semne de hiperandrogenism. Cauza exactă a SOP nu este cunoscută. Semnele și simptomele SOP apar de obicei la pubertate, încă de la primele cicluri menstruale. Uneori, SOP se dezvoltă mai târziu, ca urmare a creșterii în greutate.

Endometrioza

În interiorul uterului se află o mucoasă numită endometru. Aceasta este eliminată prin menstruație. Endometrioza reprezintă migrarea endometrului în zone din afara uterului: trompele uterine, ovare, vezica urinară, peretele abdominal, intestine. Deși este o boală des întâlnită în rândul femeilor, aceasta nu are o cauză. Se consideră că endometrioza are o predispoziție ereditară, este favorizată de bolile autoimune, de variația cantității de estrogen și de toxinele din mediu, apare la persoanele cu un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile și o menstră mai mare de 7 zile sau la pacientele cu histerectomie. Fiind o boala cronică, endometrioza nu poate fi tratată definitiv, ci doar ameliorată.

Fibroamele uterine

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră ginecologică benignă întâlnită la femei. Acesta apare ca rezultat al înmulțirii celulelor musculare și conjunctive ce formează peretele uterului. Perioadele reproductive, în care nivelele hormonale cresc semnificativ, favorizează apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine la femei. Astfel, la nivelul uterului pot apărea o serie de noduli fibromatoși cu dimensiuni variabile. Aceștia pot fi de la noduli milimetrici până la cei cu dimensiuni ce pot atinge mărimea unei sarcini la termen. Fibromul uterin NU înseamnă cancer și nici nu implică riscuri în dezvoltarea lui. Se consideră că fibromul uterin nu poate fi prevenit, iar principalele soluții pentru depistarea lui rămân investigațiile specifice și intervenirea cu tratament medicamentos sau chirurgical, atunci când este necesar.

Dismenoree

Dismenoreea reprezintă durerile menstruale cu care se confruntă o femeie în timpul ciclului menstrual sau înainte de acesta și pot varia în intensitate. Durerile menstruale pot fi resimțite în partea inferioara a abdomenului sau a spatelui. Totodată, durerile pot varia de la moderat spre sever, în funcție de mai mulți factori. Acestea apar în timpul menstruației și pot dura între 15 și 30 de secunde, cu o frecvență de una sau patru contracții la fiecare 10 minute. Durerile menstruale severe presupun crampe care durează mai mult de 90 de secunde și care pot avea o frecvență mai mică de 15 secunde. Dismenoreea afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani și apare la aproximativ 50% dintre acestea. De regulă, durerile cele mai intense au loc în următorii doi ani după prima menstruație. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea pot scădea în intensitate Pe măsură ce înaintezi în vârstă, acestea pot scădea în intensitate și pot înceta definitiv după prima naștere.

În cazul tuturor bolilor, stabilirea diagnosticului și a tratamentului se face doar sub supravegherea și la indicațiile medicului ginecolog. Automedicația este periculoasă și nu recomandăm să fie practicată!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.