Prinsă în rutina zilnică, orice mamă are nevoie și de minutele sale de relaxare. Pentru unele femei acest lucru înseamnă o vizită la salon, pentru altele – un ceai savurat în liniște, o carte citită, o bucată de ciocolată, iar pentru o altă categorie – câteva minute de scris în jurnal. Journalling-ul la noi nu este foarte răspândit, însă mamele care l-au practicat, s-au bucurat doar de beneficii.
Ce este terapia prin scris
Terapia prin scris, practicată încă de la începutul anilor ’70, este o formă de terapie care folosește actul de a scrie ca terapie. Cei care o practică susțin că scrierea gândurilor și a trăirilor într-un jurnal, ușurează traumele emoționale sau relaxează și eliberează de gânduri negative.
Cum se practică această metodă
Pentru a practica terapia prin scris, nu e nevoie să mergi la un psiholog sau terapeut. Atunci când simți nevoia să te eliberezi de anxietate și stres sau când pur și simplu vrei să-ți limpezești gândurile, ia un pix și o foaie și scrie absolut tot ce-ți trece prin minte. Nu e nevoie să urmezi un fir logic, ci doar trebuie să nu te oprești din scris până nu simți că emoțiile negative au dispărut.
Reguli care te vor ajuta
Pentru a beneficia din plin de efectele terapiei prin scris, ține cont de aceste reguli:
- Pune pe hârtie exact ceea ce simți și nu încerca să minți. Scrie totul exact cum îți vine, căci nimeni nu-ți va citi jurnalul. Dă frâu liber gândurilor tale necenzurate!
- Dacă, ajunsă în fața paginii albe, te blochezi, să știi că acest lucru li se întâmplă și scriitorilor. Ai răbdare cu tine. Primele cuvinte vin mai greu, după care totul va decurge din ce în ce mai bine și nu te vei mai putea opri din scris.
- Poți dedica anumite ore pentru a scrie tot ce îți trece prin cap. De exemplu: atunci când doarme copilul, dimineața devreme sau seara, când e liniște în casă.
- Practică scrierea de mână. Scrierea la tastatura unui calculator sau la un telefon nu este terapie!
- Ține mereu la îndemână un pix și o foaie sau jurnalul și scrie ori de câte ori simți nevoia.
Scrisul interpretat de un specialist
Să știi că poți apela și la un specialist pentru a-ți interpreta ceea ce scrii. Acesta te va ghida să aduci la suprafață din subconștient gândurile și traumele tale cele mai profunde. Poți alege din două variante: fie scrii totul automat, așa cum îți vine, fie scrii despre lucrurile deja petrecute, reflectând la ele. Apoi vei citi textul cu voce tare, iar terapeutul te va ajuta să exteriorizezi emoțiile apărute în urma lecturii.
Beneficiile acestei terapii
Această tehnică este recomandată persoanelor care au dificultăți în a-și exprima sentimentele, suferă de depresie, au anxietate, au stima de sine scăzută sau pur și simplu își doresc să se relaxeze și să se detașeze emoțional. Terapia prin scris ajută la conștientizarea a ceea ce simți și face ca mintea să funcționeze mai sănătos.
Psihologii susțin că aceasta este cea mai sănătoasă metodă de a ne folosi mintea, căci în timp ce scriem, sunt conectate cele două emisfere cerebrale și le facem să lucreze împreună.
Sursa foto – Unsplash