Ce băuturi sunt permise/interzise copiilor

Hidratarea este extrem de importantă, în special pentru copii (dar și pentru adulți). De aceea, aceștia trebuie să consume cât mai multe lichide pe parcursul unei zile. Dar oare ce este permis și ce nu este recomandat să bea copiii? Află din acest articol!

Ce este permis să bea copiii?

Apă
Apa plată, destinată copiilor, este întotdeauna cea mai bună alegere atunci când vine vorba de hidratare. Dacă cel mic bea apă din comerț, e bine de știut că sticla cu apă poate fi păstrată la frigider maximum 48 de ore.

Apă infuzată
Când copilul este mai mare, pentru a-l încuraja să bea cat mai multă apă, putem adăuga în aceasta câteva fructe sau frunze aromate și vom obține o apă infuzată delicioasă. Astfel, copilul va manifesta un mai mare interes față de această și o va consuma cu plăcere.

Ceaiuri din fructe de pădure
Ceaiul negru sau cel verde nu este indicat copiilor, chiar dacă sunt mai mărișori. În schimb, în cazul în care nu sunt alergici, aceștia pot bea de mici ceaiuri din zmeură, coacăză, măceșe sau alte fructe și pomușoare de pădure. Acestea sunt pline de vitamine și o sursă bună și sănătoasă de hidratare. Este recomandat să se consume neîndulcite.

Compoturi
Compotul din fructe este și el ideal atunci când ne dorim să-i hidratăm pe cei mici. Pot fi folosite atât fructe proaspete, în diverse combinații, cât și fructe uscate. De asemenea, acestea se beau fără zahăr. Eventual, îndulcite cu un pic de miere.

Lapte
Laptele este important în alimentația copilului, deoarece este o sursă de calciu. Până la vârsta de minimum un an, este indicat laptele matern (sau formula, în dependență de situație), iar mai apoi – laptele integral.

Ce este interzis să bea copiii?

Sucuri
Deși în comerț există o mulțime de sucuri „pentru copii”, acestea nu sunt recomandate spre consum. Sunt pline de zahăr și pot provoca insuficiență renală sau gastroenterită. Totuși, dacă cel mic nu rezistă tentației, sunt indicate sucurile proaspete, diluate cu apă în raport de 1:1.

Apa carbogazoasă
Toate băuturile carbogazoase conțin agenți de aciditate, care pot face rău copilului. De asemenea, acestea mai au adaosuri de coloranți, conservanți sau aromatizatori, care pot provoca alergii, o rea funcționare a rinichilor sau inflamare a tractului gastrointestinal.

Cafea și băuturi energizante
Cafeaua și celelalte băuturi energizante conțin o doză mare de cafeină. Aceasta este interzisă copiilor, de aceea aceștia nu trebuie să i consume. Cafeina din aceste băuturi duce la creșterea pulsului și a tensiunii, dureri de inimă și dureri de cap.

Cvas
Această băutură este interzisă copiilor mici, deoarece este obținută prin fermentare. Cvasul poate provoca dureri de burtă sau alte afecțiuni gastrointestinale.

E bine de știut că, băuturile dulci, consumate zilnic, duc la:

  • Creștere în greutate
  • Carii dentare
  • Creșterea sau scăderea apetitului
  • Scaune moi sau diaree
  • Dureri de burtică
  • Dureri de cap
  • Alergie

În general, în afară de apă, copiii nu au nevoie de alte băuturi. Aceștia trebuie încurajați zilnic să consume apă ori de câte ori simt sete și să mănânce cât mai multe fructe și legume în stare crudă.

Sursa foto – Unsplash

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.