Atunci când o femeie decide să alăpteze, una dintre problemele care apar este aceea că nu poate pleca pentru prea mult timp de acasă, căci cel mic trebuie alăptat la timp. Din fericire, există o soluție – congelarea laptelui. Aceasta se face foarte simplu, dar totuși trebuie respectate câteva reguli pentru ca mama să fie sigură că micuțul nu rămâne flămând, iar copilul să se bucure de o porție sănătoasă de lapte matern, chiar și atunci când mama nu e lângă el.
Laptele matern are o compoziție diferită de cea a laptelui praf. Astfel, acesta nu se alterează la fel de rapid. Din acest motiv, poate fi păstrat o perioadă atât la temperatura camerei, cât și la frigider, sau congelator.
Ce să folosești pentru a extrage laptele matern
- Înainte de a extrage laptele din sâni, asigură-te că ai mâinile dezinfectate și toate recipientele necesare pregătite și la îndemână. Specialiștii susțin că sânii nu trebuie spălați cu această ocazie.
- Laptele poate fi extras atât manual, cât și cu o pompă. De multe ori este indicat mulsul manual, în special atunci când există diverse afecțiuni la nivelul sânilor.
- Dacă folosești pompa, ai grijă ca aceasta să fie curățată și sterilizată corect înainte de utilizare, conform indicațiilor producătorului. În mod contrar, laptele se va contamina cu diverse bacterii și nu va mai fi bun pentru păstrare.
În ce să păstrezi laptele extras
- Este recomandat ca laptele extras să fie păstrat în recipiente speciale, care pot fi achiziționate direct din farmacie. Astfel, există pungi destinate acestui lucru, dar și diverse recipiente cu capac, fabricate din plastic non-toxic.
- Nu se recomandă păstrarea laptelui în recipiente de oțel inoxidabil sau în diverse recipiente medicale, cât și în pungi care nu au această destinație.
- Mămicile cu experiență recomandă ca laptele să fie stocat în cantitățile pe care le consumă sugarul, pentru a evita irosirea laptelui.
Timpul de stocare a laptelui matern
E bine de știut că, cu cât e mai scăzută temperatura, cu atât laptele poate fi păstrat mai mult.
- La temperatura camerei – până la 4 ore
- În pungă frigorifică – până la 24 de ore
- În frigider – până la 4 zile
- În congelator – între 6-12 luni
În același recipient poate fi păstrat lapte rezultat de la extrageri diferite. Totuși, este indicat ca în laptele deja congelat să nu se adauge lapte încălzit, ci doar lapte proaspăt, rece. În acest mod va fi evitată reîncălzirea laptelui deja stocat.
Cum se dezgheață corect laptele congelat
Laptele matern congelat poate fi dezghețat prin mai multe metode:
- Prin lăsarea acestuia într-un vas cu apă călduță
- Prin lăsarea la frigider, peste noapte sau până se decongelează
- Prin lăsarea sub un jet cu apă călduță
Niciodată laptele nu se lasă la dezghețat la temperatura camerei sau în cuptorul cu microunde!
Laptele matern poate fi păstrat până la 12 ore după decongelare și nu este indicată recongelarea.
Cum oferi sugarului laptele decongelat
Înainte de a hrăni copilul, asigură-te că laptele a fost dezghețat în totalitate. Îl poți oferi rece, la temperatura camerei sau încălzit, nicidecum fierbinte.
Laptele se poate încălzi prin lăsarea recipientului în apă de până la 40 de grade sau sub jetul de apă călduță crescând gradual temperatura. Acesta nu se încălzește la aragaz sau în cuptorul cu microunde și nicidecum nu se fierbe.
Important! Dacă de exemplu a fost deconectată energia electrică pe o perioadă îndelungată, în cazul în care laptele nu are în el cristale de gheață, acesta nu poate fi consumat de bebeluș, ci trebuie aruncat.