Vitamina E – prietena femeilor. Iată DE CE!

Vitamina E are un rol extrem de important în dezvoltarea și menținerea sănătății organismului uman. Termenul de vitamina E este utilizat pentru a face referire la opt nutrienți liposolubili esențiali naturali (4 tocoferoli și 4 tocotrienoli). Aceasta a fost descoperită în germenii de grâu, în 1922, când s-a observat că  este esențială pentru reproducere. Astfel, vitamina E a primit numele de „vitamina fertilității”.

Unul dintre cele mai importante beneficii pentru femei ale vitaminei E este faptul că aceasta ajută organismul să producă globule roșii. Astfel, atunci când o femeie are ciclul menstrual și pierde mult sânge, aceasta trebuie să consume alimente bogate în vitamina E. De asemenea, aceasta previne formarea cheagurilor de sânge.

Vitamina E are un puternic efect antioxidant și protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi produși de mediul înconjurător. Datorită acestui efect, vitamina E previne îmbătrânirea celulelor, motiv pentru care se conține din plin în produsele anti-aging.

De asemenea, vitamina E contribuie și la protejarea sistemului imunitar și a organismului de virusuri și bacterii. Astfel, previne în mod automat dezvoltarea diverselor afecțiuni.

Femeile care au suficiență de vitamina E, au tenul mult mai protejat de razele ultraviolete. La fel, aceasta protejează pereții vaselor capilare și îmbunătățește elasticitatea pielii. Cercetătorii susțin că vitamina E are capacitatea de a reduce inflamația, menținând astfel pielea sănătoasă.

Semnele carenței de vitamina E

Persoanele care au insuficiență de vitamina E în organism, manifestă anumite boli, cum ar fi: afecțiuni genetice, fibroza chistică sau colon inflamat. Un organism cu carențe de vitamina E este predispus spre a face mult mai ușor:

  • Arterioscleroză
  • Slăbiciuni la nivelul mușchilor
  • Probleme de vedere
  • Anemie
  • Pete brune pe piele
  • Vindecare lentă a rănilor
  • Lipsa controlului asupra propriilor mișcări
  • Probleme ale ficatului
  • Probleme ale rinichilor
  • Aritmie
  • Demență
  • Unele tipuri de cancer

Semne ale supradozei de vitamina E

Deși se întâmplă foarte rar ca o persoană să facă o supradoză de vitamina E prin intermediul alimentației, e bine de știut că un consum prea mare de această vitamină poate provoca dureri mari de cap și stări de greață. De asemenea, pot apărea probleme de coagulare a sângelui și este împiedicată cicatrizarea naturală a rănilor.

O femeie însărcinată, care va lua o supradoză de vitamina E, riscă să nască un copil cu malformații cardiace.

Unde se găsește vitamina E

Pentru a beneficia din plin de vitamina E, este foarte important ca femeile în special să consume alimente bogate în această vitamină, cum ar fi: avocado, nuci, alune, migdale, gălbenuș de ou, ficat, cereale integrale, uleiuri vegetale, quinoa, in, chia, susan, sfeclă de zahăr, muștar, cartofi dulci, dovleac, broccoli.

Ține minte: Cantitatea zilnică recomandată de vitamina E este de 15 miligrame pe zi pentru o persoană adultă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.