Cum jocurile pe calculator ajută la dezvoltarea copiilor

În ultima perioadă, tot mai mulți copii își petrec timpul liber în fața calculatorului. Adesea, aceștia joacă diverse jocuri. Chiar dacă multe dintre ele sunt periculoase și statul în fața calculatorului prea mult timp nu este încurajat, totuși unele jocuri pot fi folosite pentru a ajuta dezvoltarea copilului. Important este să existe limite adecvate impuse de părinți și respectate de copil și echilibru între timpul petrecut în fața calculatorului și timpul alocat altor activități.

Alese corespunzător, specialiștii susțin că jocurile pe calculator contribuie pozitiv la pregătirea pentru viață a copilului. Unele dintre astfel de jocuri favorizează învățarea și rezolvarea problemelor. De asemenea, ele pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii și fine și a coordonării. Aceste beneficii se asociază doar unui program moderat de joc, care nu trebuie să ocupe prea mult timp din activitățile celui mic.

Stimulează interesul față de noi experiențe

Sporturile practicate sau informațiile obținute în timpul jocului, cresc interesul copilului de a practica în viața reală ceea ce a învățat. Nu ne referim la jocurile agresive, ci la cele de șah, baschet sau poate schi,  de pe urma cărora copiii s-ar putea arăta interesați să le practice în realitate.

Cresc abilitățile de leadership

Atunci când copilul joacă jocuri pe echipe, se va transforma din simplu coechipier în lider. Astfel, va coordona, va lua decizii, va încerca să convingă, va rezolva conflicte. Când copilul va crește, va demonstra calitățile dezvoltate și va deveni un bun conducător.

Încurajează interesul față de istorie, geografie și alte științe

Specialiștii au ajuns la concluzia că jocurile pe calculator pot crește interesul copilului pentru diverse domenii. Jucându-se, ei vor afla informații noi și vor dori să cerceteze și să descopere și mai multe lucruri despre geografie, istorie, personaje. Mai mult chiar, vor căuta cărți, din care vor citi cu interes.

Ajută la luarea deciziilor și rezolvarea problemelor

Având în vedere faptul că în timpul jocurilor video copiii trebuie să ia rapid decizii, aceștia își vor dezvolta această abilitate. De asemenea, micuții vor învăța să caute, să planifice, să vină cu soluții neașteptate și să rezolve probleme.

O bună modalitate de a învăța o limbă străină

Jocurile pe calculator pot fi jucate cu coechipieri din întreaga lume. Astfel, copilul va fi stimulat să învețe și alte limbi pentru a putea comunica atât cu adversarii de joc, cât și cu coechipierii săi.

Chiar dacă unele jocuri au beneficii, există și îngrijorări cu privire la efectele acestora. Uneori copiii ajung să devină dependenți și să petreacă prea mult timp în fața ecranelor. Astfel, pot avea dificultăți în a învăța, a socializa cu prietenii și chiar a dezvolta hobby-uri.

Jocurile pe calculator pot fi educative și pot prezenta o modalitate de dezvoltare, dacă va fi creat un echilibru între viața reală și cea virtuală.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.