Bunicii au un rol extrem de important în creșterea și educarea copiilor. Pe lângă faptul că aceștia transmit informațiile și experiența de viață generațiilor viitoare, bunicii pot și contribui substanțial la dezvoltarea armonioasă a celor mici. Dacă vor coopera, părinții și bunicii vor face o echipă bună, iar copiii vor avea doar de câștigat.
Imaginea cu bunici cărunți la cap, care spun povești copiilor, a devenit una rară. În zilele noastre, bunicii sunt cei care merg la serviciu, au diverse îndeletniciri și sunt foarte activi, ținând pasul cu nepoții. Astfel, aceștia sunt și prieteni cu copiii, reușind să spună nu doar povești, ci să și privească împreună filme sau să joace jocuri pe calculator.
Faptul că buneii sunt mult mai viguroși și mai activi, nu înseamnă că nu au o importanță majoră. Din contra, aceștia vor aduce o viziune nouă în viața nepoților și vor crea o relație mult mai caldă și mai amicală. În plus, sunt un real ajutor și pentru părinți.
Rolul bunicilor în viața nepoților
Chiar dacă unii bunici nu sunt de acord cu educația dată de părinți, aceștia trebuie să știe că rolul lor nu este de a educa. Educația o oferă numai părinții. Bunicii sunt pentru a asculta nepoții, pentru a le oferi sfaturi, pentru a-i ghida. Concurența bunicilor cu părinții nu este deloc sănătoasă, chiar dacă uneori între nepoți și bunici există mici secrete. Acesta e farmecul relației cu nepoții, însă regulile de acasă, stabilite de părinți, trebuie respectate, indiferent dacă bunicii le susțin sau nu. Părinții și bunicii trebuie să învețe să facă o echipă, să se completeze unii pe alții, să fie consecvenți și să susțină aceleași idei.
De asemenea, uneori bunicii pot fi persoanele cărora copilul se confesează. În acest caz, bunicii vor asculta și vor păstra confidențele făcute de nepoți și niciodată nu le vor divulga părinților. Aici, rolul bunicilor este de a încuraja copilul spre un dialog cu mama sau cu tata. Aceștia îi vor sfătui să vorbească și cu părinții despre preocupările pe care le au și anumite lucruri care îi frământă.
Un alt rol al bunicilor este acela de a transmite valori ale familiei și tradiții conservate de-a lungul generațiilor. Astfel, bunicii vor înmâna nepoților o moștenire, le vor povesti istorii și întâmplări, iar aceștia își vor cunoaște originile și strămoșii.
Bunicii sunt o poartă către trecut și o ușă către viitor, de aceea nu trebuie să-i privăm de bucuria de a-și crește și de a contribui la educarea nepoților!
Foto – Unsplash