Imunitatea copiilor nu este atât de stabilă și puternică ca a unui matur sănătos. Și, în acest caz, le vine în ajutor inelul limfatic Waldeyer care este format din 6 amigdale limfatice (adenoizii din nas – care sunt 3, amigdalele palatine – care le putem vedea în gât și ultima – cea linguală, la baza limbii). Vegetațiile adenoide sau adenoizii răspund de filtrarea a tot ceea ce intră în nas: aer, virusuri, bacterii, praf și produc anticorpi împotriva acestor ființe străine organismului nostru, în scop de protecție. Adenoizii sunt amplasați la trecerea dintre nas și faringe. Aceștia se formează în organismul fiecărui copil din săptămâna a 16-a de dezvoltare intrauterină. După naștere, adenoizii încep să crească până la vârsta de 5-7 ani. Apoi, adenoizii încep să se micșoreze și dispar aproape de tot la începutul adolescenței (10-12 ani).
Cauzele măririi adenoizilor
Potrivit specialistului în medicina simțurilor ORL, Lucia Gariuc, cea mai frecventă cauză de mărire a adenoizilor în practica ei medicală sunt infecțiile parazitare. ”Copiii, ca și adulții, pot avea paraziți și, din această cauză, sistemul imun limfatic reacționează într-un mod protectiv, ceea ce poate duce la mărirea volumului adenoizilor și amigdalelor palatine. În consecință, funcționalitatea acestora suferă deoarece se află într-o stare permanentă de alertă. Simptomatic, copii prezintă o respirație nazală dificilă până la sforăit nocturn, eliminări nazale, somn neliniștit, alergii, etc… Ar trebui să atragem atenția și la acest factor etiologic în cazul când copilul prezintă o mărire de volum a adenoizilor.” – susține Lucia Gariuc.
O altă cauză este regimul alimentar. ”Dacă alimentăm copiii noștri într-un mod incorect și nu respectăm careva reguli generale bine cunoscute, iar asta desigur înseamnă cât mai puțin dulce…, ei nu au cum să aibă un sistem imun și limfatic sănătos. Noi cunoaștem ce putem consuma. La moment, informația legată de alimentație este mai mult decât disponibilă. Doar necesită un interes sporit din partea noastră, ca părinți. În ceea ce privește alimentația copiilor, trebuie să fim și mai atenți, întrucât ei necesită extrem de mulți nutrienți pentru a avea o creștere corectă și armonioasă. Părinții sunt responsabili de ceea ce mănâncă copiii, la ce oră se culcă, cât dorm, câtă apă beau pe parcursul zilei, dacă își spală mâinile, dacă se îmbracă, etc.”
Alergiile și patologiile autoimune. ”Când copiii sunt alergici la ceva, sau prezintă o patologie autoimună, vorbim de starea sistemului limfatic și sistemului digestiv. O importanță extrem de mare o are anume sistemul digestiv. De exemplu: glutenul conține o proteină inflamatorie numită Zonulină, care deschide joncțiunile mucoasei intestinale formând mici spații, permițând particulelor să treacă în circuitul sanguin (neavând ce căuta acolo) și creează un răspuns imun. Asta duce la o etapă a inflamației sistemice. Alergiile pot fi și ele o manifestare a dereglărilor alimentare sau infecțiilor parazitare. Se întâlnesc și cauze psihosomatice.”
Altă origine a problemei vegetațiilor adenoide ar fi frica mamelor și este una din cele mai puțin studiate la moment, dar foarte importante. ”Frica de boală, frica de moarte, frica să-l trimită la grădiniță, frica să-l trimită la tata, în cazul în care sunt divorțați. Atunci apar adenoizi, alergii, boli autoimune. Regula mea de bază în viață și medicină respectiv este: ce duci în interior, aceea ai și în exterior.” – susține doctorul în ORL.
Menționăm că Lucia Gariuc consultă online mămici cu întrebări la capitolul sănătății copiilor săi și ale lor personale, deoarece în opinia dumneaei, nu există copii sănătoși fără mămici fericite!