În perioada rece a anului, tenul nostru are nevoie de o îngrijire mai atentă. Supus frigului și vântului, dar și prafului din oraș, acesta adesea devine deshidratat și cu iritații. Ieșim din vară cu un ten agresat de soare, de aceea este foarte important ca la început de toamnă să se facă diverse proceduri de curățare și hidratare, pentru a reda elasticitate și suplețe pielii, dar și mai importantă este folosirea de produse specifice fiecărui tip de ten.
Toamna se trece de la produsele de îngrijire cu o textură ușoară, la altele cu o bază mai uleioasă și cu un potențial mai mare de hidratare. Este indicat ca acestea să fie folosite în dependență de tipul de ten. În mod contrar, riscăm să cream și mai multe probleme și să favorizăm apariția petelor, a coșurilor sau a acneei.
Ce afecțiuni dermatologice se agravează toamna
Persoanele care au fost diagnosticate cu dermatită atopică, rozacee sau psoriazis vulgar, trebuie să știe că toamna se află în zona de risc. De asemenea, toamna se mai agravează și pruritul nespecific, eczema numulară sau ihtioza. Pentru a ține toate aceste afecțiuni sub control, e nevoie de o îngrijire corespunzătoare a tenului.
Cum hidratăm tenul în perioada toamnei
Unul dintre cei mai importanți pași, după curățarea tenului, este hidratarea. Aceasta se face pe două căi – externă și internă. Hidratarea externă constă în folosirea de produse dermato-cosmetice, care au o formulă ce nu permite pierderea de apă și aduc un suport suplimentar de agenți de hidratare. Hidratarea internă constă în consumul suficient de apă, de fructe și legume și renunțarea la alimente nesănătoase.
Ce produse folosim toamna
Indiferent de anotimp și de tipul de ten, din rutina zilnică de îngrijire nu ar trebui să lipsească produsele de curățare, de hidratare și de protecție. Produsele de curățare trebuie să fie blânde și să nu afecteze bariera cutanată a pielii. Toamna este indicată folosirea de produse care conțin agenți ce previn evaporarea apei sau care atrag apa – acid hialuronic, uree, glicerină. De asemenea, din trusa de îngrijire nu trebuie să lipsească nici crema cu SPF, care se aplică pe ten indiferent de anotimp și asigură o protecție împotriva razelor ultraviolet.
Ce produse evităm toamna
Nici o femeie nu ar trebui să folosească produse de îngrijire a căror proveniență nu este cunoscută. De asemenea, pe cutie sau ambalaj nu trebuie să lipsească informația despre compoziția produsului. La fel, dacă avem un ten problematic, vor fi evitate produsele cu un caracter iritativ sau alergizant. Și niciodată nu vom folosi produse al căror termen de valabilitate este expirat!
Ce obiceiuri de îngrijire e bine să evităm
Una dintre cele mai mari greșeli legate de îngrijirea tenului este demachierea sau, mai bine zis, lipsa ei. Multe femei consideră că, dacă într-o zi nu au folosit machiaj, nu au nevoie de demachiere. Aceasta nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire, în special seara, când tenul are nevoie să fie curățat de toate impuritățile acumulate pe parcursul zilei, chiar dacă nu a avut machiaj. Astfel, este indicată și folosirea unui produs de curățare blând cu pielea. De asemenea, niciodată nu se va face reaplicarea machiajului sau retușarea peste un machiaj deja existent. Iar o altă greșeală pe care o fac femeile este exfolierea prea agresivă.
Pentru a avea un ten sănătos, luminos și tânăr, dermatologii recomandă folosirea produselor delicate, blânde și specifice fiecărui tip de piele. Ziua se vor folosi produsele cu o textură lejeră, iar cele uleioase și grase – seara.
Foto – Unsplash