Majoritatea alimentelor din magazine sunt pline de E-uri. Unele dintre acestea nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea noastră, pe când altele sunt adevărate bombe. Cele bune, care sunt puține, reprezintă anumite substanțe extrase din plante, pe când cele rele sunt substanțe chimice foarte periculoase pentru organismul uman.
Ce sunt E-urile?
E-urile sunt aditivi alimentari care se adaugă în alimente pentru a le da culoare și gust sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Acestea fac produsele de pe rafturi mai atractive și mai gustoase, chiar dacă nutriționiștii bat alarma privind pericolul care se ascunde în spatele acestora. Majoritatea acestor E-uri sunt în general inofensive, dar problema este cantitatea în care ele sunt folosite.
Litera „E” este folosită pentru a reprezenta aditivii alimentari și demonstrează faptul că aceștia au fost testați minimum șase ani în Uniunea Europeană.
Care sunt E-urile rele
E-urile sunt împărțite în 24 de categorii. Printre cele mai răspândite 7 E-uri se enumeră:
1.Conservanții prelungesc durata de viață a alimentelor. Unul dintre cei mai cunoscuți conservanți este dioxidul de sulf (E220) folosit de sute de ani pentru conservarea vinului. Conservanții sunt cuprinși între E200 și E299.
2.Corectorii de gust au menirea de a scoate în evidență aroma alimentelor. Glutamatul monosodic (E621) este unul dintre cei mai cunoscuți corectori de gust. Corectorii de gust sunt cuprinși între E600 și E699.
3.Îndulcitorii sunt folosiți în produse pentru diabetici sau dulciuri care au eticheta “sugar free”. Aspartamul (E951) este cel mai folosit îndulcitor artificial. Îndulcitorii au indicator de la E900 la E999.
4.Coloranții fac alimentele să pară mai apetisante și redau culoarea alimentelor după procesare. Aceștia pot fi naturali (de exemplu, luteina este cunoscută drept E161b) și sintetici (unul dintre cele mai cunoscute, tartrazina, este E102). Coloranții au indicatorul cuprins între E100 și E 180.
5.Emulgatorii și întăritorii ajută la combinarea unor ingrediente care în mod natural nu s-ar combina. Cei mai cunoscuți sunt guma Xantan (E415) și guma guar (E412). Emulgatorii și întăritorii se găsesc între indicatorii E400 și E499.
6.Antioxidanții și corectorii de aciditate au rolul de a încetini procesul de degradare al unor alimente. Antioxidanții au indicele cuprins între E300 și E399.
7.Agenții de îngroșare eliberează gaz în momentul încălzirii alimentelor. Bicarbonatul de sodiu (E500) este cel mai cunoscut agent de îngroșare. Aceștia sunt cunoscuți după indicatorul cuprins între E500 și E599.
Acești aditivi alimentari nu se găsesc în natură, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să se găsească nici în produsele pe care le consumăm.
Care sunt E-urile bune
E-urile bune, spre deosebire de cele rele, sunt naturale sau foarte puțin procesate. Printre acestea se enumeră:
- E100 sau curcumina – colorant natural care provine din rădăcina de turmeric sau ghimbir
- E306 sau vitamina E (tocoferoull) – o substanță extrasă din măsline și floarea soarelui
- E322 sau lecitina – o substanță galben-brună se extrage din boabele de soia, semințele de rapiță, din cele de bumbac sau din semințele de floarea-soarelui.
- E300, vitamina C sau acidul ascorbic
- E140 sau clorofila
- E901
- E570 sau acidul stearic
- E414 sau guma arabică – extrasă natural din arborele Acacia snegal, o specie de salcâm din Africa.
BINE DE ȘTIUT!
În cantități moderate (într-o prăjitură, de exemplu), aceste E-uri nu fac rău, dar dacă sunt folosite în doze mari și consumate, acestea pot fi uneori fatale. Din acest motiv, sfatul nostru este ca, atunci când mergi la cumpărături, să citești foarte atent etichetele și să cumperi produse care au cât mai puține E-uri.