Dacă în articolul anterior am scris despre cele mai importante analize pentru primul trimestru de sarcină, în acest articol îți povestim despre ce analize și investigații medicale ar trebui să faci dacă ești însărcinată în trimestrul al doilea. Astfel, este foarte important să mergi la medic ori de câte ori simți nevoia și ai anumite întrebări. Iar dacă nu te simți bine, neapărat îți va indica analize și un tratament. Asta îți va asigura o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos.
Ca și în primul trimestru, în cel de-al doilea vei efectua un set de analize de sânge, urină și secreție vaginală. Astfel, aceste analize includ:
- Hemoleucograma
- Analize de coagulare a sângelui
- Analize de urină
- Urocultură
- Teste de secreție vaginală
- Ecografie de morfologie fetală de trimestrul II.
Una dintre cele mai importante investigații din acest trimestru este ecografia, care are scopul de a identifica anumite malformații ale fătului. De asemenea, în cadrul ecografiei se fac unele măsurători ale organelor interne ale acestuia. Totodată, se evaluează poziția placentei și cantitatea de lichid amniotic.
La consultul medicului de familie se va verifica greutatea și tensiunea arterială. Dacă în urină se vor depista proteine, iar tensiunea arterială este înaltă, poate fi un semn de preeclampsie. La fel, e necesar de efectuat și testul de toleranță la glucoză, pentru depistarea diabetului gestațional. Dacă vei merge la o consultație la medicul ginecolog, acesta va examina uterul – prin palparea abdomenului va stabili mărimea uterului, iar de la săptămâna a 20-a va măsura și înălțimea fundului uterului. De asemenea, folosind un stetoscop special, medicul ginecolog va verifica și bătăile inimii bebelușului.
Ține minte: Starea generală de sănătate a mamei este foarte importantă, pentru că aceasta o va influența și pe cea a fătului!
Sursa Foto: Unsplash.com